Su Balesi nedir, nasıl yapılır, kuralları nelerdir, malzemeleri nelerdir?


Su Balesi Nedir? Bu havuz sporu dans, jimnastik ve yüzmenin özel bir karışımıdır. Sporcular müzik eşliğinde güzel hareketler sunarlar, bunu yaparken büyük oranda suyun altındadırlar. Hakemler artistik ve teknik için 0 ile 10 arası puan verirler. Senkronize terimi her ne kadar iki veya daha fazla katılımcıyı içerse de tekli performanslar da vardır. Aslen su balesi olarak bilinen senkronize yüzme 1 920’lerde Kanada’da başladı ve 1 930 başlarında ABD’ye sıçradı. 1934’te chicago Dünya Fuarı’nda büyük ilgi toplamıştı. Senkronize yüzme 1984’ten beri olimpik bir spordur. İki dal bazen değişse de, genelde düet ve 8 kişilik takımlarda madalya verilir.

Yüzücü Profili
Güç, esneklik, dayanıklılık, Ve artistlik dışında sıradışı bir nefes kontrolü gerektirir, zira performanslar 5 dakika kadar sürebilir, Müziğe uyumu sağlamak için iyi bir müzik kulağı da gerekenler arasındadır.

Teknik Değerlendirme
Bütün solo veya grup performanslarının iki bölümü vardır: Teknik rutin ve serbest rutin; ikisi de belirli bir zaman içinde müzik eşliğinde yapılır. Teknik rutinde yüzücüler fırlama, roket, çevirme, itme gibi takım düzeni içindeki özel hareketleri icra ederler. Serbestte ise hareket veya koreografi kısıtlaması yoktur. Her ikisinde de hakemler, yüksek zorluk derecesi ve risk, kusursuz ifa, yenilikçi koreografi, havuzun kullanımı, diğer sporcularla ve müzikle uyum ve göze kolay gelen hareketler ararlar.

Teknikler
Göze hoş gelen bir beden şekli verebilmek her çeşit senkronize yüzmenin hem artistik hem de serbest bölümünde en temel öğedir. suda olabilecek her türlü karmaşıklık için ağır ceza puanları vardır, Bütün takım üyeleri, hareketleri ya eş zamanlı yapmalı ya da birbirine tamamlayıcı olmalıdır, Hareketler kullanılan müzikle uyumlu icra edilmelidir.


Yorumlar