Rafting Sporu nedir, nasıl yapılır, kuralları nelerdir, malzemeleri nelerdir?


Rafting, küçük bir ekibin, çalkantılı bir nehrin bir bölümünde kısa veya uzun kürekler kullanarak şişirilmiş bir botu (raft) idare etmeye çalıştığı heyecanlı ve tehlikeli olabilen bir eğlence veya yarış sporudur. Kulüpler ya da ticari işletmeler her yaştan macerapereste, dünyanın dörtbir yanındaki nehirlerin hızlı akıntılarıyla güven içinde boğuşmak ve onları aşmanın benzersiz fırsatını tanır. Deneyimli raftingciler ulusal ve aralarında Dünya Rafting Şampiyonasi’nın da bulunduğu uluslararası yarışmalara katılabilir. Rafting, slalom kanosunun 1972 Münih Olimpiyat Oyunlarına dahil edilmesinin ardından ilgi görmeye başladı 2007 Dünya Rafting Şampiyonası’nda Brezilya erkeklerde ve Çek Cumhuriyeti kadınlarda takım birinciliklerini elde etti.

Yarışmacı Profili
Köpüklü su raftingcileri, hızlı akan suyun ve gizli engellerin yarattığı girdap ve zorlu virajlarla başa çıkabilmek ve konumlarını hızla değiştirebilmek için zihnen uyanık, fiziken de güçlü olmalıdır.

Raft Türleri
Kısa kürekli botlar, tekneyi nehrin köpüren sularında yönetmek isteyen katılımcılar arasında en rağbet gören raft türüdür. Uzun kürekli botlar çoğunlukla daha geniş, ağır ve dengelidir, Diğer bir türse “Cataraft”tir; metal bir iskeletle bağlı iki paralel dubadan oluşur ve iki kişilik bir takımla kullanılır.

Dünya Şampiyonası
Uluslararası Rafting Federasyonu her iki yılda bir erkekler ve kadınlarda Dünya Rafting Şampiyonası düzenler. Altı kişilik takımlar, kazanan belirleyecek puanları toplamak için sürat, slalom ve akıntı boyunca dallarında yarışır. Güçlü akıntılardan süratle geçer, akıntı yönünde ve akıntıya karşı 12 kapıda slalom yapar ve sonunda neredeyse bir saat boyunca akıntı boyunca yarışırlar.

Köpüklü Su Sınıfları
Köpüklü su, Uluslararası Dereceleme Sistemi ile sınıf sakin akan sularından, sadece uzman takımların üstesinden gelebileceği sınıf 6’ya kadar derecelendirilir, Sınıf 2, sınıf 1’den zorludur; sınıf 3’te biraz ve sınıf 4’te bolca köpüklü su vardır. Sınıf 5 gizli engeller ve tehlikeler barındırdığı için sadece ileri düzey raftingcilere yöneliktir.

Yorumlar