Google News Nedir, Yararları Nelerdir, Nasıl Kayıt Olunur?

Google News Nedir?
Google News haber siteleri için olmazsa olmaz bir püf noktasıdır diyebiliriz. Google arama motoru belirli saatler içerisinde haber sitelerinin yayınladığı haberleri arama motorunun “Haberler” başlığı altında sıralamasıdır. Bu sistem web siteleri için tamamen organik bir hit kitlesi sağlamaktadır.

Google News Yararları Nedir?
İki farklı bir haber sitesi düşünelim, birinci haber sitesinin google news kaydı olduğunu varsayalım. Birinci haber sitesinin tabi ki organik hiti fazla olacaktır. Nedeni ise news kaydı olması paylaşılan haberlerin arama motorunda haberler kısmında sıralanması kitleye oldukça faydası olacaktır. Şimdi ise Google News yararlarına bir göz atalım,


  • Alexa sıralamanız oldukça iyi yerlere düşebilir.
  • Özel reklam almanıza olanak sağlar, gelirinizin artmasına olanak sağlar.
  • Yayınlanan haberlerin, makalelerin arama botları sayesinde kısa sürede index almasını olanak sağlar.
  • Adsense reklam kullanıyorsanız gelirinizde artışları görebilirsiniz.
  • Ziyaretçi gözünde akılda kalınacak bir markalaşan domain oluşur.
  • Organik hit sayınızda geçmişe nazaran yüksek artışı görebilirsiniz.

Google News Kaydı Yapmadan Dikkat Edilmesi Gerekenler
Başvuru yapmadan önce bir takım noktalara dikkat etmeliyiz, çünkü çok sık rastlıyoruz ki direk başvuru yapan sitelerin çoğunluğu red cevabı alabiliyor. Öncelikle başvuru yapmadan önce sitemizde bir takım şeylerin yer alıp almadığına bakmalıyız. Bunlardan birincisi sitemizde künye sayfasının olup olmadığıdır, eğer bir news başvurusu yapacaksanız bu sayfanın olması en önemli gereken sayfa diyebilirim. Künye sayfasınız yok ise sizlerde kolay bir şekilde künye sayfası oluşturabilirsiniz. Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise sitenizde gizlilik politikası sayfasının yer alıp almamasıdır. Gizlilik Politikası sayfası başvuru için bizlere onay için oldukça yarar sağlayacaktır. Örnek bir gizlilik politikası sayfası için buradan göz atabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu sayfayı mutlaka alt menünüze yada footer kısmına ekleyiniz. Son olarak da başvuru yapmadan önce yeterli bir içerik ağınızın oluğ olmadığına emin olunuz. Yeni bir sitenin news kaydı alması oldukça zordur zaman içerisinde içerik sayınızı arttırarak başvurmayı tekrar sağlayınız.

Google News Kaydı Nasıl Yapılır?

Şimdi son aşama olarak google news kaydı nasıl yapılır buna göz atalım. Başvurusu için sırası ile aşağıdaki adımları izleyiniz.


  • Öncelikle Google News başvuru sayfası için bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • Burada yer alan “Herkese Açık Uygulamalar” başlığı altında News sekmesine tıklıyoruz.
  • Tıkladığınızda açılan sayfada ise şuan tarayıcıda kayıtlı olan mail adresinize kayıtlı olan siteleriniz çıkacaktır. Google webmasters tools’a hangi mail adresi ile giriş yapıyorsanız o mail adresi ile başvuru yaparsanız siteniz bu ekranda çıkacaktır.
  • Siteniz karşınızda çıkıyorsa orada yer alan “Google Haberler’e eklenme isteğinde bulunun” sekmesine tıklıyoruz.
  • Çıkan ekranda siteniz ile ilgili olarak bilgileri eksiksiz şekilde doldurunuz.
  • Kaynak bölümüne sitenizin adresinizi yazabilirsiniz.

Son olarak sizlerden Google Haberler bölümlerine ilişkin bilgiler başlığı altında url isteyecektir. Buraya girmeniz gereken google haberler sekmesinde yayınlanacak haberlerin kategori sayfasıdır. Buraya istediğiniz kategori linklerini eklemeniz gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus ise teknoloji kategorisi altında sağlık haberleri gibi paylaşımlar yapmamanızdır bu hususlara dikkat ediniz.

Yorumlar