Kano Sporu nedir, nasıl yapılır, kuralları nelerdir, malzemeleri nelerdir?

Kano hem erkekler hem de kadınlar tarafından, bireysel veya takım halinde yapılan bir su sporudur. Yarışçılar parkuru en hızlı zamanda tamamlamaya çalışırken, tek tarafında pala olan tek bir kürek kullanırlar. İki branşı vardır; slalom ve durgun su yarışları. Slalom yarışları akarsuda kapıları geçmek üzerine kuruluyken, durgun su yarışları durgun suda yan yana yapılır. Kayakçıların aksine, kanocular tek dizleri yerde durarak kürek çekerler. Dünya çapında popüler olan bu sporu Uluslararası Kano Federasyonu yönetir. Amerika’nın yerli halkları tarafından kullanıldığı için bu tekneler kimi zaman Kanada veya yerli kanoları olarak da adlandırılır. 2005’te Hırvatistan’da yapılan 34. ICF Durgun Su Sürat Dünya Şampiyonasına katılan 78 ülke toplam 100 yarışta yarışmıştı.

Yarışçı Profili
Yarış kanocuları yüksek düzeyde fiziki esneklik, güç ve dayanıklılık geliştirmeye çalışırlar. Aerobik hareketlerdeki tekrar, üst vücutta yer alan bütün kasların, göğüs, kol, omuz, sırt ve ayrıca bacakların kullanılmasını gerektirir.

Slalom Parkuru
Slalom yarışları akan sularda, doğal nehir veya özel yapılmış parkurlarda yapılır. Parkurlar 40 m uzunluğundadır. Kapılar rotayı belirlemek için havada asılı dururlar. Yeşil kapılar akış yönünde ve en az 6 kırmızı ve beyaz çizgili kapı, akışın tersi yönünde geçilir. Slalom parkurları aynı zamanda kayak slalom için de kullanılır.

Sınıflar : Slalom parkurları 1’den 6’ya kadar farklı zorluk derecelerindedir. Kano ve kayak için genelde 2-4 arası parkurlar kullanılır.

Hız Ve Güvenlik
Yarış veya sprint kanoları yüksek hızlar için özel olarak dizayn edilmiştir. Slalom kanoları biraz daha kısadır ve sporcunun bel çevresinde yer alan özel bir bölüm ile kanonun içine su dolması önlenir.

Slalom Yarışı
Kano slalom yarışlannin amacı akan suda 400 m’lik parkuru tamamlamaktır. Parkurda 18-25 kapı bulunur, yanşçılar minimum hatayla bu kapıları geçerek en kısa sürede parkuru tamamlamaya çalışırlar. Yarışçıların süreleri dikkatle ölçülür ve her kapı için iki saniye eklenir. Uluslararası yarışlar iki koşuda yapılır ve toplam süre baz alınır.

Durgun Su Yarışları
ICF tarafından tanınan durgun su yarışları düz ve engelsiz parkurlarda yapılır. Sporcular yan yana kulvarlarda 200 m ile 5000 m arasında değişen mesafelerde yarışırlar. Her bir yarış için en az 3 tekne gereklidir, bitiş çizgisini tamamıyla ilk geçen tekne yarışı kazanır. Kano slalomda olduğu gibi kadınlar ve erkekler için ayrı yarışlar yapılır.

Yorumlar