Basketbolda Diskalifiye Edici Faul ve Cezası Nedir?

Tanım
Diskalifiye edici faul, oyuncular, yedekler, antrenörler, antrenör yardımcıları, oyun dışı oyuncular ya da delegasyon üyelerinin çirkin sportmenlik dışı davranışıdır.

Diskalifiye edici faul alan bir antrenörün yerine, maç kağıdına yazılmış olan antrenör yardımcısı geçecektir. İsmi maç kağıdına yazılmış antrenör yardımcısı yoksa, kaptan (CAP) yerine geçecektir.

Şiddet
Oyun sırasında sportmenliğe ve dürüst oyun ruhuna aykırı şiddet eylemleri oluşabilir. Bunlar hakemler ve gerekirse, resmi güvenlik kuvvetleri tarafından hemen durdurulmalıdır.

Oyun sahasında ya da çevresinde, oyuncuları ya da takım sırası görevlilerini içeren şiddet eylemleri olduğunda, hakemler onları durdurmak için gerekeni yapacaktır.
Rakiplere ya da hakemlere karşı çirkin saldırgan eylemlerde bulunan yukarıdaki suçlu kişiler diskalifiye edilecektir. Başhakem olayı yarışmanın organizasyon birimine rapor etmelidir.

Resmi güvenlik kuvvetleri ancak hakemler tarafından istenmesi durumunda oyun sahasına girebilirler. Ancak, seyirciler açıkça şiddet eylemleri amacıyla oyun sahasına girdiklerinde, resmi güvenlik kuvvetleri takımları ve hakemleri korumak için hemen araya girmelidir.

Girişler, çıkışlar, koridorlar, soyunma odaları, vb., oyun sahası ve çevresinin ötesindeki tüm alanlar yarışmanın organizasyon biriminin ve resmi güvenlik kuvvetlerinin yetki alanındadır.

Oyuncuların ya da takım sırasında oturmasına izin verilen kişilerin, oyun donanımının zarar görmesine yol açacak fiziksel aksiyonlarına hakemler tarafından izin verilmeyecektir.
Bu tür davranışlar hakemler tarafından gözlendiğinde, yapan takımın antrenörüne bir uyarı verilecektir.
Aksiyon(lar)un(ın) tekrarında, ilgili kişi(ler)ye(e) hemen bir teknik ya da diskalifiye edici faul verilecektir.

Cezası
Sorumlusuna bir diskalifiye edici faul verilecektir.

Sorumlusu, bu kuralların ilgili maddelerine göre diskalifiye edildiğinde, takımının soyunma odasına gidecek ve oyun süresi boyunca kalacak ya da isterse, salonu terk edecektir.

Serbest atış(lar):
•Temassız bir faul durumunda, antrenörü tarafından belirlenen herhangibir rakip
•Temaslı bir faul durumunda, faul yapılan oyuncu tarafından atılacaktır.
Sonrasında:
•Takımın ön sahasında oyuna sokma çizgisinden top oyunasokulacaktır.
•Birinci çeyreğin başlaması için orta dairede bir hava atışı yapılacaktır.

Serbest atış sayısı aşağıdaki sayıda olacaktır:
•Faul temassız bir faulse: 2 serbest atış
•Faul atış halinde olmayan bir oyuncuya yapılmışsa: 2 serbest atış
•Faul atış halindeki oyuncuya yapılmışsa: sayı varsa, sayılacak veayrıca 1 serbest atış
•Faul atış halindeki oyuncuya yapılmışsa ve sayı olmamışsa: 2 ya da 3serbest atış
•Faul, bir antrenörün diskalifiyesiyse: 2 serbest atış
•Faul, bir antrenör yardımcısının, yedeğin, oyun dışı oyuncunun ya dadelegasyon üyesinin diskalifiyesiyse, faul antrenöre bir teknik faulolarak verilir: 2 serbest atış
Ek olarak, bir antrenör yardımcısının, yedeğin, oyun dışı oyuncunun yada delegasyon üyesinin diskalifiyesi, kavga sırasında aktif katılım içintakım sırası bölgesini terk etmeleri sonrasıysa:
-Bir antrenör yardımcısının, yedeğin ve oyun dışı oyuncunun herbir diskalifiye edici faulü için: 2 serbest atış. Tüm diskalifiye edicifauller sorumlusuna verilir.
-Delegasyon üyesinin her bir diskalifiye edici faulü için: 2 serbestatış. Tüm diskalifiye edici fauller antrenöre verilir.

Rakip takıma verilen eşit cezalar birbirini götürmedikçe, tüm serbest artışlar uygulanacaktır.

DİĞER KONULAR:

Yorumlar