Bal tüket stresten kurtul !

Stresten korunmak için ılık olarak bal tüketilebilir.

Romanya Arıcılık Enstitüsü  Direktörü ve Apiterapi uzmanı Dr. Cristina Mateescu, balın ılık tüketilmesi  halinde stresi önlediğini belirterek, ”Balı sıcak tüketmek sakıncalı. Balı sıcak  tükettiğiniz zaman vücuda stres yüklemiş oluyorsunuz. Çünkü balda aminoasit  vardır” dedi.

Mateescu, yaptığı açıklamada, bal tüketiminin insan sağlığı  açısından oldukça faydalı olduğunu belirterek, balın farklı yönetmelerle  kullanılabileceğini ifade etti.

Balın vitamin bakımından fakir ancak B vitamini bakımından zengin olduğu  anlatan Mateescu, balda az miktarda polen bulunduğunu, bu polenin de bal kadar  sağlıklı olduğunu söyledi.

Balda polen yoksa ona bal denemeyeceğini dile getiren Mateescu, ”Balda  polen olmak zorundadır. Polen bahar mevsimlerinde fazladır. Ama ilkbahar ile  sonbahardaki polen de farklıdır. Hatta balın içerisindeki polenden o balın hangi  bölgeye ait olduğunu, analiz ederek öğrenebilirsiniz. Polen sayesinde balı  sınıflandırabiliyoruz” dedi.

Dr. Mateescu, balda serbest kolesterol da bulunabileceğini belirterek,  bazı balların metabolizmada önemli görev üstlendiğini ifade etti.  Balın sağlık açısından oldukça faydalı olduğunun altını çizen Mateescu,  ”Yüksek früktoz ve mısır şurubuyla elde edilen bala, bal denmez. Sağlık  açısından gerçek bal tüketilmelidir. Bal, kalp, karaciğer başta olmak üzere  birçok hastalığa iyi geliyor” şeklinde konuştu.

       
  ”Bal masajı, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlıyor”
         
Balın stres üzerinde de etkili olduğunu vurgulayan Mateescu, ”Bal,  rahatlatıcı etki olarak sıcak değil ılık bir şekilde tüketilmelidir. Hatta bir  bardak su içerisinde bal eritilip, üzerine limon koyup içilebilirse o zaman  rahatlatıcı bir etkiye sahip oluyor. Bal tüketimi, uykusuzluğa karşı da iyi  geliyor” dedi.

Özellikle balın çeşitli çaylarla birlikte tüketilmesini tavsiye eden  Mateescu, şöyle devam etti:

”Ama siyah çay olmayacak. Çünkü siyah çayın karşı etkisi var. Bu  sebepten dolayı diğer çaylar içerisine bal koyarak, kullanırsak daha doğru bir iş  yapmış oluruz. Siyah çayla birlikte olumsuz etkisi olabilir. Özellikle balla  yapılan bir masaj var. Vücuttaki toksinlerin atılması bakımından çok önemli.  Toksinlerin vücuttan atılması, stresin azalmasını sağlıyor.”

Balın çok sıcak tüketildiği zaman strese neden olduğunu belirten  Mateescu, ”Balın çok sıcak tüketilmemesi gerekiyor. Stresten korunmak için ılık  olarak bal tüketilebilir. Sıcak bal stres üzerinde ters etki yapıyor. Hatta balı
 sıcak tüketmek sakıncalı. Balı sıcak tükettiğiniz zaman vücuda stres yüklemiş  oluyorsunuz. Çünkü balda aminoasit vardır. Sıcak su ve balla birlikte, bu vücutta  strese neden olabiliyor” diye konuştu.

Yorumlar