HTC ChaCha yakından inceleme

Çılgın ChaCha sizi sosyal ağlarınızı sürekli kontrol etmeye zorluyor hatta bunu başarıyor ve Latin danslarından ilham alınarak yapılan yeni HTC sosyal ağlarla entegreli telefonlar Latin kültürü ve akıllı telefonları bir araya getirerek müthiş bir karışım sunuyor bizlere. Benzer telefonlarla özellikleri aynı olmasına karşın düşük fiyatı bize HTC ChaCha Facebook telefonunun iyi bir seçim olduğunu gösteriyor. Hazırsanız Facebook tutkunlarının merakla beklediği HTC ChaCha incelemesine başlıyoruz…
 
Temel Özellikleri
  • Şebeke: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 – HSDPA 900 / 2100
  • Boyutlar: 114.4 x 64.6 x 10.7 mm
  • Ağırlık: 120 gram
  • İşletim Sistemi: Android 2.3 Gingerbread
  • İşlemci: 800 MHz
  • Ekran: 2.6 inç, 480 x 320 piksel, TFT, dokunmatik, 256k renk desteği, Gorilla Glass
  • Kamera: 5 MP, 2592 x 1944 piksel, otofokus, LED flaş, standart video kaydı,VGA ön kamera
  • Bellek: 512 MB RAM, 512 MB ROM, 32 GB’a kadar microSD kart desteği, sınırsız rehber kaydı, sınırsız arama kaydı
  • Mesajlar: SMS, MMS, Email, Push Email, IM
  • Tarayıcı: HTML
  • Küresel Veri Aktarımı: GPRS, EDGE, 3G HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 384 Kbps
  • Yerel Veri Aktarımı: Bluetooth 3,0 + A2DP, microUSB v2.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot
  • Müzik/Video: MP3/AAC+/WAV/WMA müzik çalar, MP4/H.264 video oynatıcı
  • Diğer: QWERTY klavye, ivme ve yakınlık sensörü, 3.5 mm kulaklık girişi, Siyah/Beyaz renk seçeneği, Java desteği, A-GPS desteği, dahili Facebook tuşu, Google uygulamaları, akıllı metin girişi
  • Batarya: Li-Ion 1250 mAh
  • Batarya Ömrü: 2G ile 430 saat, 3G ile 660 saat bekleme – 2G ile 7 saat 30 dakika, 3G ile 7 saat konuşma süresi
Tasarım:

  
HTC ChaCha’nın özellikleri diğer Facebook telefonu HTC Salsa’ya göre çok farklı olmamasına rağmen fiyat bakımından ChaCha, Salsa’ya göre daha ucuz. 2.6 inç büyüklüğünde ekrana sahip olan telefon neredeyse bu ekran kadar büyük birde QWERTY klavyeye sahip. Klavye kullanımının oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz fakat telefonda kullanılan Mavi, Beyaz ve Gümüş renklerin her kesime hitap etmediğini söyleyebiliriz. QWERTY klavye ve ekranın birleştiği bölümdeki kavisli yapı sayesinde telefon ele çok iyi oturuyor ve kullanımıda bu sayede oldukça kolaylaşıyor. Bu tasarımın bir diğer artısıda telefonu cebinize koyup çıkarttığınızda veya üzerimizde taşırken ekranın ve tuşların zarar görmeyecek şekilde yapılmış olması. Telefonda kullanılan 2.6 inç dokunmatik ekran daha büyük olabilirdi, neyse ki HTC, HVGA çözünürlük desteğiyle ChaCha’nın iyi bir görüntü kalitesi (480 x 320 piksel) yakalamasını sağlamış ve bu sayede Android’li diğer QWERTY telefonlara göre ChaCha’yı bir adım öne çıkartmış. Beklentileriniz bu telefon için yüksek olabilir ve tüm bu isteklerinizi karşılayacağını göreceksiniz. Fakat Sense kullanıcı arayüzü ekran küçük olduğu için çok iyi sonuçlar vermeyebiliyor. Zaman zaman yazılar bile okunamayabiliyor.

Candybar tasarımdaki telefonların küçücük klavye tuşlu tasarımlarının aksine HTC ChaCha da 46 tane geniş tuşu ile göz dolduruyor. QWERTY klavyedeki tuşlar dört sıradan oluşuyorlar. Her tuş birbirinden bağımsız ve elinizi değdiğinizde adeta bir inci hissi veriyor bizlere. QWERTY klavyenin hemen üzerinde arama yapma ve sonlandırma butonları bulunmakta ama en ilginci telefonun klavyesinin hemen altında bulunan Facebook butonu. Telefonun sol tarafında ses ayarlayıcısı ve microUSB portu, üst tarafında açma kapatma düğmesi ve kulaklık girişi bulunmakta. Telefonun arka tarafında ise 5 MP kamera, LED flaş ve yüksek ses verebilen hoparlör yer alıyor.

Arayüz ve Fonksiyonellik:

HTC Sense 2.1 yatay ekran için tekrar tasarlanmış hali ile HTC ChaCha için değişik bazı özellikler içeriyor.Ekranın hemen altında bulunan dört kısayol butonu sayesinde istediğiniz şeye direkt erişebiliyorsunuz. Kötü bir yanına değinmemiz gerekirse, bu tarz bir telefonu ilk kez kullanacaklar için hızlı ayar yapma özelliği hatırlatma sekmesinde bulunmuyor ve telefonda standart Android hatırlatma fonksiyonları bulunuyor ekstra hiçbirşey yok. 7 farklı anaekren ayarı var ve bunlardan birincisini seçerek aplikasyon yöneticinize giriş yapabilirsiniz. Örneğin 5. Ekran ayarındasınız ve ayarlara girmek istiyorsunuz. Önce 1. ekran ayarına geçip öyle yapmanız gerekiyor. Menüden ayarlardanda girebilirsiniz belki ama tek tuşla girmek varken menüyle uğraşmak bizim işimize pek gelmedi :) Son olarak Sense kullanıcı arayüzündede pek fazla yeni özellik olmaması  temel Android deneyiminden öteye götürmedi bizi.


HTC ChaCha, üzerinde bulunan Facebook tuşu ve chat aplikasyonu sayesinde Facebook’a tam manasıyla entegre olmuş durumda. O tuşa bastığımızda arkaplanda neler oluyor bilmesekte bize direkt facebook sayfası açılıyor . Butonu anaekrandayken kısa bir basış yapıp bırakırsanız statünüzü ve wallınızı  düzenleyebilirsiniz. Eğer butona uzunca basıp bırakırsanız sizin lokasyonunuzu Facebookta  paylaşıyor. Müzik aplikasyonu sayesinde de dinlediğiniz şarkılarıda bir tıklama ile profilinizde paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca butonumuz ve uygulamalar sayesinde çektiğiniz videoları ve resimleri anında facebookta paylaşabiliyoruz. Bir başka göze çarpan özellik ise resimleri oldukça kolay etiketleyebilme uygulaması. Chat aplikasyonu ve QWERTY klavye birleşince HTC ChaCha da doya doya arkadaşlarınızla birilerini çekiştirip dedikodu yapabilirsiniz. Facebook Chat eklentisi telefonun anasayfasında chatte online olan arkadaşlarınızı size gösteriyor ve anında chat yapmamızı sağlıyor. Birde HTC ChaCha da hazır yüklü olarak gelen organizer yazılımı sayesinde tüm planlarınızı rahat yapabilirsiniz fakat 2.6 inç ekran daha büyük olsaydı daha rahat edeceğiniz kesindi.

Kamera ve Multimedya:

5 megapiksellik kamerası HTC Salsa da da bulunan yüksek kalitede bir donanım. Resimlerdeki renk kalitesi oldukça iyi ve kontrast seviyesi genel olarak tatmin edici sayılır fakat yüksek kontrast gerektiren çekimlerde çokta iyi değil. Fakat bu fiyata göre alabileceğiniz en iyi kameraya sahip telefonlardan biri olacağı kesin ve LED flaşı karanlık çekimlerde size oldukça yarar sağlıyacak.
780 x 480 çözünürlükteki video kaydı çok iyi değil. Eğer geniş ve büyük videolar izlemeyi seviyorsanız size bu telefonu tavsiye etmiyeceğimizi daha önce defelarca kez küçük ekranınından şikayet ettiğimiz için anlamışsınızdır. Telefonla birlikte ekstra codec veya bir yazılım yok sadece MP4 formatı videolar açılıyor fakat internetten veya marketlerden gerekli codeclere ulaşıp istediğinizi indirerek istediğinz videoları izleyebilirsiniz. Yinede MP4 formatında 800 x 480 çözünürlükte görüntü fena değil eğer ufak ekranı sorun etmezseniz.
Son olarak HTC müzik aplikasyonuna değinmemiz gerekirse pekte farklı veya yeni bir özelik yok. Kulaklıkla müzik dinlerkende ses kalitesi fena değil.
HTC ChaCha ile Çekilmiş Fotoğraflar:
htc chacha ornek fotograf 1 595x448 HTC ChaCha htc chacha ornek fotograf 2 595x448 HTC ChaCha
HTC ChaCha ile Çekilmiş Video:


Yorumlar