Eski Yazılarımızı Güncellemek Google Sıralamamızı Etkiler mi? İçerik Güncelleme ve Seo

En çok tıklanan sitelere veya bloglara baktığınız zaman yazılarını sıklıkla güncellediklerini görürsünüz, peki neden güncelleme ihtiyacı duyarlar? Paylaştığımız yeni yazılar geldikçe eski yazılarda potansiyel kaybı olacaktır ve eski yazılımız sitemizde sıralama olarak gerilemeye başlayacak. İnternet çöplüğünde kaybolmaya mahküm bıraktığınız yazıları güncelleyerek nasıl aktif hale getireceğiz işte tüm ayrıntılarıyla yazımızda...

Eski Yazılarımızı Güncellemek Faydalı mıdır?
Şahsi fikrim olarak sizlere şunu belirtmeliyim ki yazılarımızın hepsini değil ama belli başlı olan yazılarımızı güncellemek bizlere oldukça geri dönüş sağlayacaktır. Arama motorlarında çok rastlamışsınızdır ki bazı aradığımız bilgiler için yıllar önce yazılmış makalelere göz atarız çünkü bunlar üst sıralarda yer edinmektedirler. Ancak bu durum hep böyle seyir etmez, yeni gelen teknoloji sistemleri sayesinde insanlar artık arama motorlarında bilgi ararken kısıtlama getirebiliyorlar.

Örnek veriyorum arama motorunda “Yeni Site veya Blog İçin Yapılması Gerekenler” başlığını arattım ama arama seçeneklerinden tarih kısıtlamasını kullanarak son 1 ay veya son 1 yıl seçeneğini tıklıyorum. Bu durumda eski tarihli yazıları görememiş oluyorum ve yeni güncel paylaşımları arama motorunda görebiliyorum. Demek istediğim şu ki en çok okunan yazılarınızı güncellemeniz size oldukça sağlam geri dönüşler yaratacaktır. Peki bu güncellemeleri nasıl yapacağız ve nelere dikkat edeceğiz?
ozkanin.blogspot.com
Eski Yazılarımızı Nasıl Güncelleme Yapabiliriz?
Burada dikkat edilmesi gereken yazılarımızın nasıl güncelleneceği konusudur. Şimdi bu aşamaları tek tek sizinle paylaşacağım.

Yazı Başlıklarını Kontrol Etmek
Paylaşılan yazıların arama hacmindeki durumunu kontrol edip daha iyi yerlere getirebilirsiniz. Örnek veriyorum 2 yıl önce “VPN'siz Wikipedia'ya nasıl girilir? ” başlığı adı altında bilgilerinizi paylaştınız. Ancak yazınız çok derinlere iniyor ise buradaki başlığa bulunduğunuz yılı başlığa ekleyebilirsiniz.

Yazınızın Meta Description Etiketini Güncellemek
Kullanıcılar arama motorunda bir başlığı aratırken ilk olarak meta description açıklamasına bakarlar. Sizinde burada daha iyi dikkat çekici cümleler ekleyerek güncellemeniz yararınıza katkı sağlayacaktır.

Yazı İçeriğini Güncel Duruma Getirmek
Burada asıl dikkat edeceğimiz nokta yazımızın içeriğidir. İçerik güncellemesi yaparken içeriğinizi komple değiştirme gibi bir durum yapmayınız, içeriğiniz içerisinde eksik bulunan yerlere ekleme yapabilirsiniz. Yazı içerisinde ki kelimelere verdiğiniz url bağlantıların halen çalışabilir olduğuna dikkat ediniz, bu konu google seo açısından da oldukça önemlidir.

Yazı Güncellemesini Arama Motoruna Bildirmek
Güncellenen yazılarınızı google’ye bildirerek google botlarını sitenize hemen getirebilirsiniz. Bu işlemi yenilenen webmasters search console’de gerçekleştirme imkanınız bulunmaktadır. Tabi bu işlemi dilerseniz tamamen google botlarına bırakarak, botlar doğal olarak sitenize geldiğinde bu güncellemeyi fark edebilir.

Yorumlar