Yeni Site veya Blog İçin Yapılması Gerekenler


Günde yüzlerce alan adı alındığını biliyor muydunuz? Bu alan adları ile her yeni günde yeni bir proje ile internet ortamına katılan fazlasıyla insan vardır. Peki bu insanların yüzde kaçı bu işte devam edebiliyor sizce? Ben söyleyeyim her 10 kişiden 2 veye 3 tanesi kurduğu proje üzerinde ilerleyebiliyor. Çünkü çoğu insan sabırsız olduğundan dolayı o kadar içerik giriyorum giren olmuyor diyerek ümitsizliğe kapılıp bu işteki projesine son veriyor. Aslın da bu projedeki adımları doğru ve sağlam şekilde yapsalar zamanla ziyaretçilerin geleceğini görecekler. Bu olayı bir yeni açılan işletmeye benzetebilirsiniz, yeni açılan işletmeler ilk zamanlarda kazanç ve ziyaretçi sağlayamaz. Zaman içerisinde kendini göstererek yavaş yavaş işler yoluna girilir. Bu olayda aynı bu örnek gibidir, yeni siteler için emek, çaba ve zaman kriteri önemlidir. Peki bu çaba içerisinde neler yapacağız sorusuna karşılık yeni site için yapılması gerekenler listesini sizinle paylaşacağım.

Yeni Site İçin Yapılması Gerekenler
Yeni site için yapılması gerekenler adımlar sayesinde kuracağınız sitenin temel ayarlarını ve gelişmiş ayarlarına göz atacaksınız. Burada sitenizi google arama motoruna kayıt etmek gibi bir kaç temel adımları ele alacağız. Sırasıyla paylaştığım adımları inceleyelim.

Site Adresini Google Arama Motoruna Kaydetmek
Her şeyden önce açtığımız siteyi google arama motorunda index alabilmesini sağlamak için ilk önce google’ye bunu bildirmemi lazım. Eğer alan adını google’ye kayıt yaptırmadan yazılarınızı paylaşırsanız bu yazılar arama motorunda gözükmez. Google’ye site nasıl kaydedilir? 

İlk önce arama motoruna “google add url” yazarak googlenin kendi sitesinden bu kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayınız ki kayıt yaptırdığınız an direk arama motoruna düşmez, bir iki gün bekleyin güncellenerek arama motoruna siteniz eklenir.

Google analytics Kayıtı Yapmak
Google Analytics bizlere sitemizin ziyaretçi konusunda neredeyse her alanda bilgi verebiliyor. Google Analytics sitemize günde ne kadar ziyaretçi geldi? Gelen ziyaretçiler hangi anahtar kelimeleri aratarak siteye ulaştı? Yer sağlayıcıları gibi bir çok bilgiyi sunmaktadır. Google Analytics Sitemize Nasıl Bağlarız?

Google Analytics’e kayıt olmak oldukça kolaydır, yapmanız gereken Google Analytics web sitesine girerek google hesabınızla kaydolun ve web adresinizi ekleyin. Ekleme işleminden sonra web sitesinin sizin adınıza olduğuna emin olmak için sizlere doğrulama yöntemleri sunacaktır. Burada istediğiniz doğrulama yöntemini kullanarak sitenizi google analytics’e bağlayabilirsiniz.

Sitemap Haritanızı Gönderin
Yeni site için yapılması gerekenler adımlar içerisinde bir web sitesinin index alabilmesi için olmazsa olmaz şartı sitemap haritası oluşturmak ve bunu google’ye göndermektir. Sitemap haritası yazdığımız yazıların resimlerin bütün içeriklerin url’sini bulundurduğu xml uzantılı dosyadır. Sitemap haritası oluşturmak günümüzde oldukça basittir. WordPress tabanlı sitelerde sitemap eklentilerini indirip kurarak basit bir şekilde sitemap haritasınızı oluşturabilirsiniz. Oluşturduğumuz sitemap haritasını Google’ye nasıl Göndeririz? 

Oluşturulan sitemap haritasını google’ye bildirmek için google’nin webmasters tools aracını kullanmalıyız. Google webmasters tools sitesine giriş yaparak sitemizi ekliyoruz. Eklenilen site onaylandıktan sonra, sol menüde yer alan tarama kategorisinin altında bulunan “Site haritaları” sekmesine tıklıyoruz. Bu sayfada sağ üste bulunan “SITE HARITASI EKLEME/TEST ETME” butonuna tıklayarak oluşturduğumuz xml uzantılı sitemap haritasının url’sini buraya yazarak gönder diyoruz. Eğer bir hata yok ise 1 dakkika sonra sayfayı yenileyerek durumu kontrol edebilirsiniz.

Robots.txt Oluşturmak
Robots.txt dosyasının önemi, google’nin tarama botları sitemize geldiğinde ilk olarak bu dosyayı tararlar. Bu metin dosyasında sitemizin hangi içerikleri indexleneceği hangi içerik, ortam, kategorilerin indexlenmemesini gerektiğini ayarlarız. Bu sebeple bu dosyayı oluşturmak oldukça önemlidir, yanlış bir komut ile googlenin botlarını sitenize ulaşmasını engelleyebilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarını Oluşturmak
Web sitenizin facebook, twitter, instagram gibi popüler olarak görülen sosyal medya hesaplarını oluşturmalısınız. Bu hesaplar da sitenizde yazdığınız yazıları paylaşarak daha çok kitlelere ulaştırabilirsiniz. Ancak bunu fazla yapmaktan kaçınız, spama girebilir. Aynı zamanda oluşturulan sosyal medya hesaplarına web adresinizi eklemeyi unutmayınız.

Tamamen Özgün İçerikler Ekleyin
Sitenizin temel ayarlarını yaptıktan sonra geriye kalan işlem içerik eklemektir. İçerik eklemekteki en önemli nokta eklediğiniz makalelerin özgün olmasıdır. Özgün olmayan yazıları sitenizde paylaştığınızda bunun yararından çok sitenize zararı olur. Bu sebeple özgün içerik girmeye odaklanın, özgün içerik sayesinde google’de daha iyi yerlere geleceğinizden emin olabilirsiniz.

Yorumlar