İki Kardeş Arasında En Uygun Yaş Farkı Ne Olmalıdır?

Bazı ebeveynler ikinci çocuk için çok endişelenirken,  bazıları ise hiç düşünmeden ikinci çocuğu dünyaya getiriyorlar. Peki her şey bir kenara iki çocuk arasındaki yaş farkı kaç olmalıdır? Uzman Pedagogların araştırmalarından derlediğim yazıda bu sorunun cevabına ışık tutacağız...

Kardeşler Arasındaki Yaş Farkı Ne Kadar Olmalıdır?
Tekrar çocuk yapmayı planlıyorsanız, zamanlama çok önemlidir­­. Bilhassa çocuklar arasın­da bulunan yaş farkını ayarla­mak açısından­.

Bazı anneler, iki çocuğu art arda, 9 aydan birazcık daha fazla yaş aralığıyla doğurmayı tercih ediyorlar . Böylelikle hem çocuklar beraber büyüyor, hem de çocuk büyütmeye ayrılan zaman asgari­ye indirgenmiş olmakta­dır­­.  Lakin Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesi, ilk doğum sonrası en  azın­dan bir sene çocuk yapma­mak ve bedene toparlanma­sı için zaman tanımak­.

Çocukları içerisinde birazcık daha fazla yaş farkı olmasını isteyen  birçoğu annenin tercihi ise, ikinci doğumu, ilk çocuk 2 ila 4 yaşındayken  gerçekleştirmek­. Bu arada ilk çocuk da kreş veya anaokuluna gitmeye başladığından, anne, yeni gelecek bebeğe daha çok zaman ayırabileceği­ni düşünüyor­.

Aslında avantajlarına ve dezavantajlarını değerlendirmek gerekir. Anne babanın hazır olduğunda şartların uygun olduğunda ikinci çocuğu yapmak daha doğru ama çocuk açısından değerlendirmek gerekir. Çocuk açısından yaş aralığın kısa olması daha büyük bir problem. Çünkü 0-3 yaş dönemi gelişimsel açıdan çok kritik bir dönem. Her şeyin temellerinin atıldığı bir dönem ve bu dönemdeki ihmallerin telafisi mümkün değil. Yani ikinci çocuğu doğururken en azından ilk çocuğunuzun 3 yaşını doldurmuş olmasına dikkat etmelisiniz. Çok yaş olması da jenerasyon problemleri neden olabilir. Kardeş gibi değil de daha fazla yetişkin gibi bir diyalog gelişir kardeşler arasında.

 Neden kardeşler arasında en az 3 yaş fark olmalı! 
 Anne ile bebek arasından güvenli bağlanmanın gelişmesi ve duygusal bağ kurulması için bebeklik döneminde annenin bebeğin ihtiyaçlarını zamanında ihmal etmeden karşılaması ve ona yeterli ilgi ve sevgiyi göstermesi gerekir. Eğer daha erken ikinci bir bebeği doğurursa ilgi bölünür. İkisi de bebek olduğu ve bakıma muhtaç oldukları için iki çocukta annesine doyamaz. İki çocukta duygusal olarak ihmal edilmiş olabilir. Bu nedenle ikinci çocuğa hazır hissetmeniz, şartlarınızın uygun olması kadar iki çocuk arasındaki yaş farkının en azından 3 olmasına dikkat etmeniz çok önemlidir.

Yaş farkı n'olursa olsun, artıları ve eksileri bulunmakta­. Az zaman aralığıyla doğan çocuklar, doğal olarak birbiri­ni anımsatan bir çocukluk süreci geçiriyorlar­. Zira aynı an­da yetiştirilip, aynı dönemleri geçiriyorlar­. Bunun olabilecek neticesi, çocukların yetişkin oldukları zaman birbirlerine yakın olmaları­. Muhtemelen  arkadaşları da aynı olacağından, anne ve babalarına fazlaca engel teşkil etmeden  beraber büyümeleri olası­.

Bu durumun en  büyük eksilerin­den  biri, anne babanın üzerine daha fazla mali yükümlülük binmesi­. Çocukların ikisi de aynı zamanlar­da okula gidecekleri için, bütün okul masrafları ve bunun dışın­da kalan başka harcamalar ikiye katlanmış olacak­.

Yaş farkı­nın daha fazla olması­nın da artıları var tabii­. Örne­ğin ikinci çocuğunuz doğduğunda, ilk çocuğunuz okula başlamışsa, bebeğe daha fazla zaman ayıra­bilirsiniz ­. Böylelikle ilk çocuğunuzla aranızda kurulan bağ, ikinciyle de tekrarlanır­­. Bunun yanı sıra, daha büyük olan ilk çocuğunuz, küçüğü büyütürken  size yardımcı ola­bilir­­. Yaşları daha küçükken, bir şeyler getirerek götürmek gibi ufak işlerle başlayan bu yardımlar, çocuklar büyüdükçe arta­bilir­­.

Yaş farkın­dan büyük çocuğunuz da faydalana­bilir­­. Zira ona özenen  küçüğün gözünde bir çe­şit kahraman mertebesine oturacak olan odur­. Bu da büyük çocuğunuzun egosunu olumlu yönde etkileyebilir­­.

Oda paylaşımı nasıl olmalı? 
Eğer evinizde kafi yeriniz varsa, çocukların kendilerine ait ayrı odalar­da kalmaları onlar için iyi olacaktır­­. Bu onlara kendi mekanlarına sahip oluş şansı vermekte­dir­­. Lakin birçoğu zaman kardeşler aynı odayı paylaşırlar­. Bu durumu size özel bir durum olarak düşünüp en  iyi paylaşımı sağlamaya çabalayın­.

Yorumlar