Paten Sporu nedir, nasıl yapılır, kuralları nelerdir, malzemeleri nelerdir?


Paten, 19, yüzyıldaki mütevazı çıkışının ardından birkaç kayda değer dala yayıldı. Bunlar in-line, sürat, quad, gösteri, serbest ve artistik paten ile paten yarışları ve paten hokeyini kapsar. Patenciler sokaklarda ya da kırsal yollarda, iç ve dış mekân pistlerde veya patikalarda kayar. Eğlence amaçlı ya da yerel, bölgesel ve uluslararası şampiyonalarda profesyonel olarak kayılabilir. Quad patenler James Plimpton tarafından 1863’te icat edildi. Patencilerin geri geri kayabilme, dönüş yapabilme ve akıcı bir kavisle hareket edebilmelerini sağlayan iki çift paralel tekeri vardı, Scott Olson’un Rollerblade inci kurmasının ve seri üretime geçmesinin ardından “rollerbiade” in-line patenle eş anlamlı oldu.

Hız Ve Dayanıklık 
Eğlence amaçlı kayanların aksine yarışmak isteyen patenciler hızlarını sınamak için sürat yarışlarına ve dayanıklılıklarının sınırlarını keşfetmek için maratonlara katılabilir.

Sürat Pisti : Sürat patencileri çoğunlukla iki düzlük ve ayni çapta iki simetrik dönemeçten oluşan açık ve kapalı pistlerde yarışır.

Paten Çeşitleri
Kullanıldıkları paten darına ve yüzeye uygun olarak üretilebilir. In-line patenlerin dört ya da beş teker takılabilen alüminyum gövdeleri vardır. Poliüretan tekerlerin çapı 78-110 mm arasında değişir. Patenlere fren takılabilir.

Gösteri Patenleri : Gösteri patencileri çeşitli numaralar ve gösterilerden kaynaklanan darbelere dayanıklı ve sürtünme levhasıyla donatılmış in-line patenler kullanır.

Sürat Patenleri : Patenciler, patenlerinin kendi gereksinimlerine uygun olup olmadığından emin olur; ama zaten genelde hafiflerdir ve olduğunca sıkı otururlar.

Dünya Sürat Yarışı
In-line sürat pateni dalında yapılan dünya şampiyonaları Uluslararası Sürat Pateni Komitesi’nce (CIC) düzenlenir. CIC Uluslararası Tekerlekli Sporlar Federasyonu’nun teknik bünyesidir (FIRS). In-line sürat pateni yarışları hız, zamana karşı, eleme, bayrak ve maraton dallarında, gençler ve erişkin kategorilerinde kadınlar ve erkekler diye düzenlenir. Takımlar arasında zaman karşı, bayrak ve takip yarışları yapılır.

In-Line Gösteri Pateni
Ekstrem in-line gösteri pateni, yıllar boyunca grupların ve toplulukların yerel ve ulusal düzeyde yarıştıkları bir yeraltı kültürü oldu, ABD, Avustralya, Brezilya, Japonya ile Hollanda, İspanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde yaygındır. Vert, sokak ve yokuş aşağı in-line paten etkinlikleri X Oyunlarında yer alırdı —ABD’de yaz ve kış aylarında heyecan verici bir spor olarak müsabakaları düzenlenir— ancak, sonunda 2005’te yarışmalardan çıkarıldı. 0 yıl, dokuz ülkeden 50 patenci ve teşvikçi, sporu geliştirmek amacıyla Uluslararası In-line Gösteri Birliği’ni kurdu.

Vert, Sokak Ve Park
Üç tür in-line gösteri pateni vardır. Vert çoğunlukla yarım bir boru üzerinden alınan destekle yapılan hava numaralarını kapsar, Sokak kaldırım, parmaklık ve basamaklar gibi engellere ihtiyaç duyar. Park, paten parklarında çoğunlukla kaykaycılar ve BMX sürücüleriyle birlikte yapılır.

Numaralar Ve Gösteriler : Serbest stil “rollerblading” de denilen gösteri pateninin, önemli bir yönü, çoğu tehlikeli olan geniş bir numara ve gösteri repertuandır. Bunlar, parmaklıklar ve beton çıkıntılar gibi engeller boyunca kayarak yapılan manevraları kapsar.

Duruş Ve Hareket : Bireysel patenciler neye kalkıştıklarına ve ne kadar deneyimli olduklarına göre kendi tekniklerini geliştirir. Bununla birlikte birkaç evrensel temel teknik vardır: Sabit duruş, fren yapmak, dönmek, atlayış ve süzülmeler. Çoğu patenin bir topuk freni vardır, bazıları patenci tarafından çekilen bir kayışla donatılmıştır. Freni kullanmayı bilmek kazalardan sakınmaya yardımcı olur.

Daha Hızlı Kaymak
Hareket halindeki sürat patencileri, yere nadiren iki ayaklarıyla birden basar. Devinim kazanmak için omuzlarını çevirip, döndürmek yerine kollarını ileri geri hareket ettirirler. Bacaklarını bağımsız kullanmakta ustalaşırlar. Adım atarken patenlerini bedenlerinin orta çizgisi hizasında sırayla yere koyar ve ayaklarını arkaya değil yana doğru iterler. Adımın sonunda bileklerini dışa doğru atıp döngüye yumuşak ve rahat bir hareketle tekrar başlarlar.

Yorumlar