Karting (Go Kart) Sporu nedir, nasıl yapılır, kuralları nelerdir, malzemeleri nelerdir?


Go-kart adı da verilen kartingde sürücüler bir pisi etrafinda hız yaparlar ve bitiş çizgisini ilk geçecek yarışçı olmaya çalışırlar. Motor yarışlarının en basiti ama diğer yandan da Formula l’de yarışmak isteyenler için bir sıçrama basamağı olarak düşünülen karting yaşlı ve genç erkek ve kadınlar için ideal bir aktivitedir. Deneyim kazanmış sürücüler, bir dizi sınıf ve bölüme göre organize edilen yarışların bulunduğu çeşitli düzeyde yarışmalara katılabilir. Karting otomobillerinin motor ebatları 80cc’den, bazılarında iki motor bulunan süperkartlardaki 250cc’ye kadar değişir.

İki zamanlı motorlar dört zamanlı motorlara göre daha fazla kullanılır çünkü bunlar daha iyi bir güç/ağırlık orani sağlar ve mekanik olarak da basittir. Karting, motor sporları meraklılarının, bu sporun heyecanını gençlere de ulaştırabilme kaygısına bağlı olarak 1950’lerde başladı ve evde değiştirilen çim biçme makinelerini, basit direksiyon teçhizatı ve küçük tekerlekleri bir araya getirmeyi başardı. Formula 1 şampiyonları Michael Schumacher, Fernando Alonso ve Ayrton Senna yarış kariyerlerine kartingle başladı.

Yarışçı Profili
Sürücülerin zinde, zihinsel olarak güçlü ve kazanmak konusunda kararlı olması gerekir. Hatasız direksiyon kullanma, viraj alma, hızlanma, sollama ve fren yapma gibi bir dizi teknikte beceri geliştirmeleri gerekir.

Karting Tipleri
En çok yapılanı, sprint kartingdir. Pilotlar 400 metre ve 1.5 km arasında değişen virajlı pistlerde yarışır. Yol üzerinde yarışan karting araçları ise, daha yüksek hızlara ulaşır ve daha uzun düzlüklerin olduğu daha geniş pistlerde kullanılır. Vitesli karting araçlarında da sıralı vites kutusu vardır ve sprint pistlerde yarışır.

Uluslararası Yarışmalar
Dünya Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası gibi uluslararası karting yarışmaları Uluslararası Karting Komisyonu (CIK) tarafından organize edilir. Komisyon, Formula 1 ve daha başka pek çok yarışı organize eden FIA ile ilişkilidir.

Yorumlar