Bebekler de Burun Tıkanıklığı Ve Açma Yöntemleri Nelerdir?


Bebeklerde burun tıkanıklığı ve temizliği Burun tıkanıklığı hafife alınamayacak kadar ciddi bir problemdir ve bebeğin huzurunu ve konforunu en çok etkileyen problemler başında gelmektedir. Gaz sancısı sandığınız ağlama nöbetinin nedeni aslında solunum yollarıyla ilgili olabilmektedir. Basit iki yöntemle bu sorun henüz başlamadan engelleyebilirsiniz.

Burun tıkanması hafife alınamayacak kadar önemli bir konudur. Bebeğinizin huzurunu ve konforunu en çok etkileyen problemlerin başında gelmektedir. Gaz sancısı sandığınız ağlama nöbetlerinin nedeni aslında burun tıkanması ile ilgili olabilir.

Burun Tıkanıklığı için ne yapılmalı?
Yapılması gereken şey aslında çok basit. Doktorunuz büyük bir ihtimalle serum fizyolojik adında (deniz suyu) içinde sıvı bulunan küçük tüplerden yani burun damlası almanızı tavsiye etmiştir. İhtiyaç duyuldu anda her deliğe 1-2 damla olarak uygulanmasını önerilmiştir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir. 1-2 damla yoğun burun tıkanıklığı yaşayan bir burun deliğini açmak için yeterli olmayacaktır. Bebeğiniz solunum yollarını rahatlamasını istiyorsanız ve bebeklerde burun tıkanıklığını açmak için tüpün dörtte birini (çeyreğini) bir deliğe uygulamanız gerekir. Esas burun temizliği bu şekilde sağlanabilir. Yani her kullanımda iki burun deliğine yarım tüp kullanılması sonuç alınmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu işlemin tıkanıklığı yoğun olan ve hırıltılı nefes alan bebekler için günde en az 4 en fazla 6 defa tekrar edilmesi önerilmektedir.

Burun Tıkanıklığı İçin Serum fizyolojik yeterli Bir Yöntem mi?
Tek başına serum fizyoloji belirtmiş olduğumuz dozlarda kullanmak genellikle yeterli olacaktır. Burun içerisinde oluşan birikinti genize doğru hareket edecek ve bebeğiniz bunu yutmak zorunda kalacaktır. Bu başlı başına bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Ancak genize doğru inmeyen ve burun içerisinde kalanlar için ayrı bir işlem uygulanması gerekmektedir. Bu işlem için ise “aspiratör” e ihtiyaç duyacaksınız.

Burun Açma Aspiratör Türleri
Aspiratörler iki türe ayrılır. Birincisi standart pompalı aspiratörlerdir. Burnun ön tarafındaki küçük kalıntılar serum fizyolojik ile yumuşamasıyla birlikte çekilebilir. Kullanımı oldukça basittir olmaktadır. Önceden pompasına basılarak buruna (çok derine olmamak kaydıyla) sokulur ve basılı olan pompa parmaklar gevşetilerek serbest bırakılır. Bu sayede aspiratör içerisine hava çeker. Bununla birlikte havayı çekerken de burundaki kalıntıları alır.

İkinci aspiratör çeşidi ise Otribebe markasının sunduğu nazal aspiratör olmaktadır. (En çok bilinen marka olandan örnek veriyoruz). Pompalı modellerden farklı olmasını sağlayan faktör içerisine hava çekme işlevinin kullanan kişinin ağzıyla uygulamasıdır. Aspiratörün ağızlık kısmı ağza alınır ve diğer ucu ise bebeğin burnuna yerleştirilir ve yavaş yavaş ve düzenli bir biçimde içe doğru çekilir. Bu işlem her iki burun deliğine de uygulanır. Bu model aspiratörde pompa yoktur. Pompa görevini kullanan kişi üstlenmektedir. Apiratörün tek kullanımlık yedek uçları bulunmaktadır. Bittikçe yeniden temin edilmesi gerekmektedir.

Hangi burun Aspiratörü kullanılmalı?

Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?
Uygulama açısından standart pompalı aspiratörün kullanımı daha kolay olmaktadır. Ağızlıklı aspiratörlerde bebeğiniz burnuna bir şey sokulmasında rahatsız olduğu için sürekli başını hareket ettirecek ve uygulamanın tamamlanmasında zorluk çıkaracaktır. Pompalı aspiratörlerde de bu zorluk yaşanır fakat işlem daha kısa olduğundan bebeğiniz huysuzlanmaya vakit bulamadan temizlik bitmiş olur.

Ancak pompalı aspiratörün temizliği ağızlıklı olana göre daha zayıf kalır. Pompanın hava çekme gücü fazla değildir. Bu sebeple ağızlıklı aspiratörle temizlik yönünden yoğun tıkanıklar için bire birdir.

Burun Aspiratörü Kullanırken Dikkat Edin!
Bu işlemler çok basit görünsine rağmen güvenlik çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Serum fizyolojik tüpü (flakon) ve aspiratörlerin uçları bebeğin burnunun içerisine sokulmaya çalışılmamalıdır. Burun girişine yerleştirilmesi yeterlidir olacaktır. Aksi halde burunda zedelenmelere yol açılabilir.

Serum fizyolojik tüplerinin son kullanma tarihlerine kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Daha da önemlisi tüpü bir kere açtıktan sonra en fazla 48 saat içerisinde tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu süre içerisinde kullanılmayan tüpleri tekrar kullanmamayı tercih edin. Tüplerde bulunan sıvı kesinlikle ilaç içermez. %100 steril deniz suyu içerir ve burun tıkanıklığını açmak için en iyi sonuç veren sıvıdır.

Yorumlar