Köpek Balığının özellikleri nelerdir?

Bugün denizlerde ve akarsularda yaşayan köpekbalıklarının 465’ten fazla bilinen türü vardır. Köpekbalıkları denizlerde besin zincirinin en tepesinde yer alan yırtıcılardır. Altındaki türlerin popülasyonları düzenler. Araştırmalara göre köpekbalığının kitlesel boyutlarda tükenmesinin okyanus ekosistemlerine yıkıcı etkileri olacağını gösterilmiştir.

Köpekbalıkları kıkırdakları esnek ve hafif kemiksi bir dokuya sahiptir. Köpek balıkları vücutlarının her iki tarafında yer alan 5-7 solungaç yarığından nefes verirler. Tüm köpekbalıklarının dişlerinde birden çok yedek vardır ve düzenli olarak diş kaybederler ve yerine yenisi gelir.



Köpek balıklarının derilerinin üst kısmı genellikle koyu renk, alt kısmı ise açık renkli olur. Bu sayede denizde daha iyi kamufle olabilir ve sürpriz saldırı yapabilirler.

Köpek Balıkları ne ile beslenirler?

Köpekbalığı bir çok tür balık, kabuklular, yumuşakçalar, plankton, krill, deniz memelileri ve diğer köpekbalıkları gibi şeyler ile beslenirler. Köpekbalıklarında onlarca kilometre uzakta sudaki kan damlasını algılamasını sağlayan çok keskin koku duyuları vardır.

Köpekbalığı Nüfusu nedir?

Dünyanın hemen hemen her köşesinde köpekbalıklarına rastlanır. Yalnızca denizlerde değil, akarsularda da köpek balıkları yaşamaktadır. Amerika’da kıyıdan 400 kilometre içeride boğa köpekbalığına rastlandığı rapor edilmiştir. Antartika gibi soğuk iklimlerde de yaşarlar. Geçtiğimiz yüzyılda bilinçsizce avlanmaları sebebiyle popülasyonlarında azalma görülmüştür.

Biliyor Musun?

Köpekbalıklarının 200 milyon yıl öncesinde, dinozorlar zamanında Megalodon diye bilinen türleri, 25 metreyi geçkin uzunluklardaydı. Denizlerde terör estiren bu tür, çok şükür ki zamanımızda yerini daha ufak büyük beyaz köpekbalıklarına bırakmışlardır.

Habitat ve Aralığı

Köpekbalıkları çeşitli sıcaklıklarda su habitatların geniş bir yelpazesinde yaşamaya adapte olmuşlardır. Bazı türler sığ, kıyı bölgelerde yaşarlar, diğerleri açık okyanusta, derin sularda yaşıyor. Bazı türler, boğa köpekbalığı gibi tatlı sularda yüzebilmektedir.

Köpekbalığının Davranışları

Çoğu köpekbalıkları akşam ve gece avı özellikle aktiftir. Bazı köpekbalıkları yem bulmak ve üremek için büyük mesafeler üzerinde göç yaparlar. Bazı köpekbalığı türlerinin yalnız iken, diğerleri çeşitli düzeylerde sosyal davranışlar sergilerler. Çekiç köpekbalıkları, deniz dağı ve adalar çevresinde çiftleşme mevsiminde sürüler halinde gezer.

Büyük beyaz köpekbalığı gibi saldırgan türler deniz aslanı gibi memelilerle de beslenir.

Köpekbalıkları yavaş yavaş olgunlaşır ve 12 ila 15 yaşına kadar yaşarlar. Sularda hareket halinde olmazlarsa nefes alamazlar ve batarlar.

Köpek balıklarının bir çok türü olup en büyüğü balina köpekbalıklarıdır. Bu türün boyları 15 metreyi bulabilir.

Köpek Balıkları insana saldırır mı?

Köpek balıkları insan ile beslenmezler. Bugüne kadar gerçekleşen saldırılar genellikle köpek balığının insanı deniz aslanına benzetmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Yalnızca ısırarak merakını gideren köpek balığı insanın ne olduğunu anlamak için ısırdığında istemeyerek de olsa zarar verir.

Yorumlar