Rüzgar çeşitleri nelerdir?

Rüzgarlar en önemli doğa olaylarından bir tanesidir. Neredeyse rüzgarın görülmediği hiçbir yer yoktur, Havanın olduğu yerde kesinlikle rüzgar olur. Burada vereceğim rüzgar çeşitleri tüm dünyaca bilinen rüzgar çeşitleridir. Yani atıyorum bir lodos bir karayel gibi rüzgar isimleri veya tipleri olmayıp genel rüzgar çeşitleridir.

Alize Rüzgarları: Sürekli rüzgarlardan bir tanesidir. 30 derece enlemindeki Yüksek basınç alanından ekvatordaki alçak basınç alanına doğru esen rüzgarlardır. Estikleri yerin sıcaklığını biraz düşürebilirler. Ve bol yağış getirme özelliğide vardır.
Eğer ters şekilde eserlerse buna ters alizeler ismi verilir. Bu alizelerin en önemli özelliği ise özellikle 30 derece enlemlerinde sıcak rüzgarlar oldukları için buradaki sıcaklığı artırır çöl oluşmasına neden olur. En önemli özelliği budur.

Kutup Rüzgarları: Sürekli rüzgarlardan olup, kutuplardan 60 derece enlemine doğru eserler. Soğuk getirirler. Okyanus akıntılarına sebep olan rüzgarlardandır.

Batı Rüzgarları: 30 derece enlemlerindeki yüksek basınç alanlarından 60 derce enlemlerindeki alçak basınç alanlarına doğru eser. Sıcak bölgeden soğuk bölgeye estiği için sıcaklığı artırma özelliğide vardır. Estikleri yerlere bol yağış getirirler.

Muson Rüzgarları: Bu tip rüzgarlara mevsimlik rüzgar adıda verilir. Yaz ve Kış musonları olmak üzere ikiye ayrılır. Kışın karadan denize doğru esen rüzgarlara kış musonu, Yaz ayında denizden karaya doğru esen rüzgarlarada yaz musonu adı verilir. Özellikle yaz musonu bol yağışlı muson yağmurlarına sebep olur.

Meltemler: Yerel rüzgarlardandır. Isı farkından kaynaklanan rüzgarlardır. Gündüz denizden karaya, gece kadan denize doğru eser. Ayrıca Dağlarda Gündüzleri yükseğe doğru, geceleride dağdan aşağı doğru esen rüzgarlardır.

Fön: Bu tip rüzgarlar bir dağ yamacına doğru esip tepeyi aştıktan sonra tekrar aşağı doğru esen rüzgar tipidir. Genel itibari ile geldiği yerlerin sıcaklığını taşıdıkları için soğuk veya sıcak olabilirler. Dağ yamacına doğru eserken nem bıraktıkları için aşağıya doğru estiği yerlerde kurutucu etkisi vardır.

Tropik rüzgarlar: Bu tip rüzgarlar çok şiddetli rüzgarlar olup, yıkıcı etkis olan rüzgarlardır. Bu tip rüzgarlar ani basınç değişimden kaynaklanan rüzgarlardır. Kasırgalar, Hortumlar Bu tip rüzgarlara örnektir.

Yorumlar