Patrona Halil İsyani nedir? Patrona Halil kimdir?

Osmanlı Tarihinde çıkan en önemli isyanlardan bir tanesidir. Özellikle Osmanlı tarihinde sonucu Padişahın tahttan indirilmesine sebep olacak kadar büyük isyanlardan bir tanesidir.

Patrona Halil kimdir?

Patrona Halil bu isyanın liderliğini yapan bir yeniçeridir.

Patrona Halil isyanı nedir, niçin çıkmıştır?

Bu isyan Lale devrinde çıkan bir isyan olup lale devrinin sona ermesine sebep olmuştur. Lale devrinde (1718-1730 yılları arasındaki dönem) halkın bir çoğunun durumu iyi değildir. Fakat İstanbuldaki devlet adamları çok rahat bir hayat sürdürdükleri gibi eğlenceyede düşkün olmaları nedenleri ile halkta bir hoşnutsuzluk başgöstermiştir.

Ayrıca özellikle İran savaşında Padişahın para karşılığında bazı kaleleri sattığı söylentiside halk arasında epeyce bir yayılmış ve halk artık padişaha sefere çıkması yönünde baskı yapmayada başlamıştır.

Padişah 3.Ahmet halkın kendisinden sefere çıkması istemini göstermelik bir sefer alayı düzenleyerek karşılık verdi. Fakat bu sefer alayının akşam oluncu tekrar kayıklar ile saraya dönmesi halk arasında büyük bir tepkiye neden oldu. Patrona Halil adındaki bir yeniçeri tüm halkıda yanına alarak isyan çıkardı.

Bu isyan sonucunda Nevşehirli Damat İbrahimn paşa idam edildi hatta yakınları bile öldürüldü.

Padişah talttan indirilerek yerine 1.Mahmut padişah yapıldı.

Bu isyanda isyanın liderliğini yapan Patrona Halil isyan için adam bulmak için özellikle hamamlarda dahi adam araması nedeniyle Tellak olarakta tanınmıştır.

3.Ahmet isyanı Damat İbrahim Paşa’nın kötü bir satrazam olmasına bağlamış olsa gerek tahtı yeğeni olan 1.Mahmut’a teslim ederken Devleti ehliyetsiz sadrazamlara teslim etme sözünü söylemiştir.

Bu sözü tarihe geçen bir söz olmuştur.

Yorumlar