Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğünde depremin tüm ayrıntıları - Foto

Japonya'nın kuzeydoğu kıyıları açıklarında 8,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremi yaşamın bir parçası haline getiren Japonya bu defa çok büyük bir sarsıntı geçirdi. Meydana gelen 8.9 şiddetindeki depremden sonra kuzeydoğu kıyıları için tsunami alarmı verildi.

Meteoroloji kurumundan yapılar açıklamada, Miyagi kıyılarını 6 metre yüksekliğindeki dev dalgaların vurabileceği uyarısında bulunuldu. Daha önce yapılan açıklamada, dalga yüksekliğinin 3 metre olabileceği belirtilmişti. Bu arada, 50 santimetre yüksekliğindeki küçük dalgaların kıyılara ulaştığı kaydedildi.

Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ise tsunami uyarısının Japonya, Rusya, Marcus Adası ve Kuzey Marianas için geçerli olduğunu belirtti.

Depremin yerin 10 kilometre altında, doğu kıyısına 125 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.

Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı. Televizyon görüntülerinde büyük bir bina yanarken ve ülkenin kuzey kesiminde büyük bir tsunaminin verdiği zarar gösterildi.

Japonya'daki 8,9'lik dev depremin ve ardından meydana gelen tsunaminin yol açtığı yıkımın en çarpıcı fotoğrafları.

Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.

Öte yandan, ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, depremin büyüklüğünün 8.9 olduğunu açıkladı.

Deprem anında 40 cm'lik bir yer değiştirme kaydedildi

Japonya'da meydana gelen depremden en çok etkilenen Sendai şehrinde deprem anında 40 cm'lik yer değiştirme kaydedildiği bildirildi.

Japonya hükümet sözcüsü: Can kaybı çok ciddi boyutlarda

Japonya hükümetinin sözcüsü Yukio Edano, ülkenin kuzey doğusunda etkili olan deprem ve tsunami felaketinde can kaybının çok ciddi boyutlarda olduğunu söyledi.

Sadai plajında 200-300 ceset bulundu

Japonya'nın kuzeydoğusundaki Sendai bölgesinde 200-300 cesedin bulunduğunu polis doğruladı.

Polis, yaptığı açıklamada, Sendai plajında 200-300 kişinin cesedinin bulunduğunu belirtti.

Ölenlerin, 10 metre yükseklikteki dev dalgaların vurduğu bölgenin sakinleri olduğu tahmin ediliyor.

Tsunami Endonezya'ya ulaştı

Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki deprem sonrası oluşan tsunami dalgalarının Endonezya'nın kuzeydoğu sahillerine ulaştığı bildirildi.

Endonezya'da binlerce kişi tsunami uyarısı sonrası yüksek bölgelere taçarken, meteoroloji uzmanları tsunami dalgalarını büyüklüğünün sadece 10 santimetre olduğunu açıkladı. Endonezyalı yetkili Fauzi, ikinci bir tsunami dalgasının daha beklendiğini ifade etti.

Tsunami, Hawaii adalarını da vurdu

Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki deprem sonrası oluşan tsunami dalgalarının Endonezya'dan sonra Hawaii adalarına da ulaştığı bildirildi.Endonezya'yı vuran tsunami dalgasının sadece 10 santimetre olduğu belirtilirken, ikinci bir dalganın beklendiği kaydedildi.

BEŞİNCİ BÜYÜK DEPREM

Japonya'nın kuzeydoğu kıyılarında meydana gelen 8,9'luk deprem, ülkede şimdiye kadar meydana gelen 5. büyük deprem olarak kayıtlara geçti.

İŞTE YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİ

Japonya'nın doğu kıyısını vuran 8,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında meydana gelen 4 metre büyüklüğündeki tsunaminin yıkıcı etkileri oldu.

Dev deprem dalgası, depremin merkez üssü yakınındaki sahilde bulunan araçların sularla sürüklenmesine, binaların yıkılmasına ve yangınlara neden oldu. Başkent Tokyo'da yaralananlar olduğu bildirildi.

Yüzyılın başından beri dünyada meydana gelen en şiddetli depremler, büyüklüklerine göre şöyle sıralanıyor:

1960: Şili - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.

1964: Alaska - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, yüzden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

2004: Asya - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kişi öldü ya da kayboldu.

1952: SSCB- Kamçatka Yarımadasında 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami, Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.

1906: Ekvador - Kolombiya ve Ekvador kıyıları açıklarında 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami bin kadar kişinin ölümüne yol açtı.

1965: Alaska - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes Adalarını etkiledi.

2005: Endonezya - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.

1957: Alaska - Andreanof adalarını vuran 8,6 büyüklüğündeki deprem önemli bir tsunami faciasına yol açtı.

Uzmanlar: 600 atom bombasına eşit!

Uzmanlar, Japonya'daki depremi yorumladı, 'İstanbul'da olsaydı ne olurdu?' sorusuna yanıt verdi. Yorumlar netti: Marmara Depremi'nden 50-60 kat daha büyük, 500-600 tane atom bombası patlatılmasına eşdeğer!

Dünya, Japonya'dan gelen deprem ve tsunami görüntülerini nefesini tutup dehşet içinde izliyor.

Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ise tsunami uyarısının Japonya, Rusya, Marcus Adası ve Kuzey Marianas için geçerli olduğunu belirtti. Depremin yerin 10 kilometre altında, doğu kıyısına 125 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.

Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı. Televizyon görüntülerinde büyük bir bina yanarken ve ülkenin kuzey kesiminde büyük bir tsunaminin verdiği zarar gösterildi. Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.

'İNSANLARDA KORKU VAR'

Tokyo Büyükelçiliği Basın Müşaviri Sinan Körün, NTV yayınında şunları söyledi: “Daha önce Japonya’da 5 yıl görev yapmıştım, şimdi 1 yıldır buradayım. Burada depremler olağan. İlk kez büyükelçilik olarak kendimizi binadan attık. Herhangi bir can kaybına dair bilgi yok. Tsunamide 6 metrelik dalgalar bekleniyor. Büyükelçilik binasında hasar yok, çevremizdeki binalarımızda da hasar yok. Depremin ardından birkaç artçı sarsıntı oldu. Şu anda büyükelçilik binasındayız. İnsanlarda korku var. Cep telefonları kullanılamıyor, sabit telefonlar çalışıyor.”

'ÇOK BÜYÜK DEPREM'

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Oğuz Gündoğdu çok büyük bir deprem olduğunu söyledi ve ekledi: ''Yeryüzüne yakın bir deprem. O yüzden etkili olmuş gibi görünüyor. Japonya için bile büyük bir deprem. Daha önce yaşanan bir depremle bir bağlantısı var mı, bunu zamanm içerisinde öğreniriz. Önceki depremle büyüklük açısından büyük bir fark var. Tsunamide dalgaların büyüklüğü değil hızı ve şiddeti önemli.''

PROF. ERCAN: 500-600 ATOM BOMBASINA EŞİT

İTÜ Maden Fakültesi Jefozik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Japanya’daki 8.9 büyüklüğündeki depremi NTV’ye değerlendirdi. Ercan 8.9 büyüklüğündeki depremin Marmara Depremi’nden 50-60 kat daha büyük olduğunu belirterek, “500-600 tane atom bombası patlatılmasına eşdeğer” dedi.

“Bu olağanüstü büyük bir deprem. Marmara Depremi’nden 50-60 kat daha büyük bir deprem. Yaklaşık 500-600 tane atom bombasının patlamasına denk bir enerji ortaya çıkardı.

"YERKÜRE ZANGIR ZANGIR TİTRİYOR"

Yeryuvarlağı zangır zangır titriyor. Buradan çıkan enerji bütün ülkelere doğru yayılıyor. Bu tür depremlerde yakın etki ve uzak etki vardır. Yakın etkide, 150-200 kilometre yarıçaplı alanda bulunan yerlerde depremler bekleyeceğiz. Rusya’nın Kamçatka Yarımadası, Alaska, Batı Kanada, Kaliforniya, Filipinler, Malezya, Endonezya, Avustarlya, Yeni Zelanda, Çin, Kuzey ve Güney Kore 5, 6.5, 7 arasında olabilir. Artçı depremler olacaktır; 7, 7.5 ve 8’e kadar varabilir. Artçı depremler tsunami dalgaları yaratacaktır. Yeni tsunami alarmı vermek çok uyarıcı olur kanısındayım.

TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLER Mİ?

Uzak etki ise bütün yer kabuğu şişme, büzülme hareketi, mekik, vurulma hareketi yerkabuğunun 10 kilometrelik gevrek bölümünde gıcırdama, gerginlik, boşalma ve ek gerginilik bindirmeleri vardır. Eğer ülkelerin diri kırıkları boyunca gerginliği taşma noktası boyunca kırıklar varsa Türkiye’de bunun payı yüzde 3 olur. Türkiye’de eğer uzak etki nedeniyle deprem beklenirse yüzde 52'si Kuzey Anadolu, yüzde 33’ü Batı Anadolu, yüzde 12’si Doğu Anadolu kırığında beklenebilir. Bunlar mutlaka olacak anlamana gelmez ama olursa buralarda beklenir. Büyüklükleri ise 4, 6, 6.5’a kadar olabilir.

10 gün içinde dünyada deprem beklenebilir. Denizin altında eğim atımlı kırıklarda gerçekleşirse tsunami dalgaları olacaktır. Dünya böyle bir olayı Endonezya’dan sonra ilk kez yaşıyor.

Yıkım gücü 11-12 arasındadır. 12 en büyük güçtür. Bu depremler ne ilk ne sondur, gelecekte de olacaktır.

Kıtalar yer değiştirmekte, yeni biçimler almaktadır. Bu deprem İstanbul’da olsaydı, bunu düşünmek dahi istemiyorum. Kentin yüzde 60’ı yıkılırdı.”


PROF. ŞERİF BARIŞ: JAPONLAR BİLE BU KADARINI BEKLEMİYORDU

Kobe'de görevli Sismoloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, "Tsunami süreci bitmedi. Tsunami uyarısı güncellendi. Şu an 4. kattayız. Daha yüksek katlara çıkmamız uyarısı yapıldı. Depremin olduğu bölgeden 1200-1300 kilometre uzaklıktayız. Buraya da tsunaminin geleceği söyleniyor. Dalgaların 10 metreye kadar çıktığı yerler var. Denizin derinliği çok önemli bir faktör. Japonların beklediğinden çok daha büyük bir deprem" dedi.


KANDİLLİ RASATHANESİ: MARMARA'DA BÖYLE BİR DEPREM OLMA OLASILIĞI RİSKİ SIFIR

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, meydana gelen 8.8 şiddetindeki depremin, Japonya tarihinde kaydedilmiş en büyük deprem olduğu belirtilerek, "Marmara'da böyle bir deprem olma olasılığı riski sıfır" denildi.

Japonya'da yaşanan depreme ilişkin Kandilli Rasathanesi'nde basın toplantısı düzenlendi. 8.8'lik sarsıntının, Japonya tarihinde kaydedilmiş en büyük deprem olduğunu belirten Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Nurcan Özel, "Depremin büyüklüğü 8.8. Şu ana kadar aldığımız bilgilerle tsunami yüksekliği 3-4 metreye kadar varmış. Bazı bölgelerde yangınlar meydana gelmiş. Tokyo'dan fazla haber alınamıyor. Resmi bilgi gelmedi. Depremin Tokyo'ya uzaklığı yaklaşık 370 kilometre. Depremden sonra artçılar meydana geldi. Bir tanesi 7.1 büyüklüğünde. 6 tanesi 6.3 ile 6.8 arasında. Enerji boşalımı sürüyor. 7.1'lik artçı ise Pasifik'e doğru meydana gelmiş" dedi.

Özel, uluslararası sismoyoji cemiyetinde Japonya skalası ile bütün dünyanın skalasının ayrı olduğunu söyledi. Bunun sebebinin, Japonya'da sık sık meydana gelen depremler olduğunu belirten Nurcan Özel, "Bu nedenle skalası ayrı tutuluyor. Japonya'da deprem bekleniyordu. En büyük korkuları Tokyo'yu sallayacak bir depremdi. Depremin merkezinin karanın altında olmasından korkuyorlardı. Bu, denizde olmuş bir deprem" diye konuştu.

10 olarak açıklanan ölü sayısının yükselebileceğini belirten Özel, "Japonya'daki deprem oluş mekanizmaları Türkiye'den farklı. Depremler birbirlerini etkiliyor olabilirler ancak bizim üzerinde bulunduğumuz deprem kuşağı farklı. Depremin kaynaktaki fiziksel özelliklerini öğreneceğiz. Etkileyici, büyük bir enerji boşalımı oldu. Denizde olması iyi oldu. Karayı bir nebze de olsa rahatlattı. Türkiye kıyılarında meydana gelmiş 90 yıkıcı tsunami var. Kocaeli depreminde de toprak kayması sonucu deniz dalgalarının 5-6 metreye kadar yükseldiği biliyor. Marmara'nın iç deniz olması itibariyle ve küçük bir deniz olduğu için alarm zamanımızın az olmasından dolayı hasar miktarı oldukça büyük olabilir" ifadelerini kullandı.

Nurcan Özel, Kandilli Rasathanesi'nin, tsunaminin erken uyarısını vermek için görevlendirildiğine dikkat çekerek, "Bu konuda da çalışmalarımız var. Japonya'da meydana gelmiş mega depremin Türkiye'de meydana gelebilecek bir depremle mukayese edilmesi doğru değil. Biz, Japonya ile hiçbir bakımdan benzerlik göstermiyoruz. Tsunami dalgalarının hızı uçak hızının üçte biridir. Boyları 30 metreyi aşan tsunamiler mevcuttur. Japonlar, 'biz her şeye hazırız. Çok büyük hasar beklemiyoruz' gibi bilgiler verdiler" açıklamasında bulundu.

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat ise, bu tür depremlerin, çok sık olan depremler olmadığını söyledi. Pasifik levhasında olan depremlerin, Türkiye'deki depremlere göre çok daha büyük olduğuna dikkat çeken Kalafat, "Bizde bu büyüklükte bir depremin riski yok denecek kadar az ama 8'e varan depremler bizim ülkemizde de oluyor. Bizim için en önemli şey, bu depremin büyüklüğünden ziyade skala olarak depremin çok büyük, çok şiddetli deprem olduğu, yıkıma ve can kaybına neden olacak nitelikte olması. Can kaybı en az seviyede. Her depremde, dünyanın en büyük teknolojisini de kullansanız hasar olur. Önemli olan can kayıplarını en aza indirebilmek. Japon toplumunda bu konuda güzel bir başarı örneğini gördük" dedi. Kalafat, Marmara'da böyle bir deprem olma olasılığı riskinin sıfır olduğuna dikkat çekerek, "Büyük tsunamiler, deniz tabanındaki büyük kırılmalar sonucunda oluşuyor. Fizik olarak böyle bir şeyin Marmara veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde olması mümkün değil. Büyük tsunami oluşabilmesi için çok büyük su dalgası ve derinlik gerekiyor" diye konuştu.
Cihan - NTV - İHA - AA

Yorumlar