Akdeniz Diyeti

- Her öğünde mevsim sebzeleri, salata ya da yemek olarak tüketilmeli.
- Sebzeleri az yağlı veya ızgara sebze olarak tercih etmeli.
- Ara öğünlerde de yine mevsim meyveleri tercih edilmeli.
- Bol miktarda sebze ve ihtiyaç ölçüsünde meyve tüketilmeli.
- Haftada bir kez kırmızı et, en az iki kez balık, ağırlıklı olarak beyaz et tüketilmeli Etler ızgara veya fırında olmak üzere az yağlı tercih edilmeli.
- Haftada iki kez kurubaklagiller; barbunya, nohut, yeşil mercimek, kuru fasulye, iki-üç kez yumurta ve her gün iki kase kadar yoğurt veya süt ve 10-15 adet fındık, badem veya ceviz tüketilmeli.
- Günde en az 1.5-2 litre su içilmeli. (İçilen çay, kahve, meyve suyu su yerine geçmez, bu unutulmamalı)
- Beyaz ekmek yerine kepekli, tahıllı ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya kısır tercih edilmeli.
- Güne kahvaltı yaparak başlamalı. Günde 3 ana, 3 ara öğüne mutlaka dikkat edilmeli.
- Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlardan uzak durulmalı. Margarin ve tereyağ gibi doymuş yağlardan sakınmalı. Sıvı yağlarla yemekler pişirilmeli.
- Salatalara ve yemeklere piştikten sonra çok az zeytinyağı ilave etmek faydalı olacaktır.
- Tatlı olarak sütlü tatlıları tercih edilmeli ama uygun miktarda tüketilmesine dikkat etmeli.
- Tuz tüketimine dikkat etmeli. Aşırı tuzlu yiyecekler yaz mevsiminde ödem miktarını artıracağından yağdan kilo verseniz de total kilonuzu etkileyecektir.
- Alkol ve kafeinli içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalı, yerine rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici, soğuk olarak da tüketilebilen bitki çaylarından yada soda,ayran ve meyve suyundan destek alınmalı.
- Alkol tercihini uygun miktarda şaraptan yana kullanmak daha doğru
- Ağır yemekli öğünlerden kaçınmalı ve yemekler çok geç saatlere bırakılmamalı.
- Mümkün olduğu kadar fiziksel aktivite artırılmalı ve uyku düzenine dikkat etmeli.

Yorumlar