UBER Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?


Birçoğumuzun ismini ilk kez taksici esnafının hışmına uğramasıyla duyduğumuz Uber, şu an itibarıyla tam 632 farklı şehirde faaliyet gösteren bir ulaşım organizasyonunun adıdır. Uber, 2009 yılında ülkemizde sadece İstanbul İliyle sınırlı olarak faaliyetine başlamıştır.

Uber nedir sorusuna verilecek cevap en yalın ifadesiyle, bir yere gitmek amacıyla özel araç talebinde bulunan kişilerle taşıma hizmeti sunan kişileri konum itibarıyla eşleştiren bir uygulamanın adıdır.

Peki, Uber’in taksilerden farkı nedir? Taksicilerin neden karşı çıktığı, Uber’in neden istenmediği ya da Uber’in tüm bu itirazlara yanıtının ne olduğunun yanı sıra bu tartışmalar aslında taksici esnafının sorunlarıyla yüzleşmesi için bir fırsat mı? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Ülkemize Özgü Bir Tartışma Değil

Über şirketinin taksicilerle olan sorunu sadece ülkemize özgü bir durum değil, Ubere haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle yöneltilen tepkiler, Fransa ve birçok Avrupa ülkesinde de gündemde. Uber Fransa, İngiltere, Brezilya başta olmak üzere birçok ülkede protesto edilmiş bir uygulama.

Taksicilerin Elini Zayıflatan Hususlar

Uber-taksici tartışmalarında taksicilerin belli durumlarda müşteri almama, güzergâh değiştirerek yüksek ücret talep etme gibi bazı konu başlıklarında kötü örneklerden kaynaklanan olumsuz imajları, her iki hizmetten de yararlanan müşterilerin ağırlıklı olarak Uber tarafında yer alması bu tartışmada taksicilerin elini zayıflatan önemli iki husus.

Taksici esnafı tarafında aslında birden fazla paydaş yer alıyor. Plaka sahipleri ve şoförler. Zincirin en zayıf halkası ise plaka kirası veren ya da günlük kira ile çalışan şoförler. Ödenen kira bedellerinin yüksek oluşu tüm gün boyunca direksiyon başında çalışan şoförlerin günlük kazançlarını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle Uber hizmeti veren şoförler arasında aynı zamanda taksi şoförü olan kişilerin sayısı azımsanmayacak oranda.

Geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin yaptığı açıklamada, Uber’in vatandaşta bir karşılık bulduğu, bu durumun taksiciler tarafından iyi analiz edilmesi gerektiği yolundaki açıklamaları bu tartışmayı bir başka boyuta taşımıştı.

Uber Destekçileri

Taksicilerin protesto ve açıklamalarına karşılık Uber kullanan vatandaşlar da bir imza kampanyası ile uygulamaya destek oldular. Change.org sitesi üzerinden başlatılan kampanyada 35 bininin üzerinde imzaya ulaşıldı.

Uber Niçin Tercih Ediliyor?

Uber nedir sorusu kadar önemli bir nokta Uber’in tercih nedenleridir. Öncelikle müşteri aracı uygulama üzerinden bulunduğu konuma çağırmaktadır.

Ödemeler, uygulamada gösterilen tutar üzerinden ve istenildiğinde banka kartları ile de yapılabilmektedir. Yolculuğun yaklaşık maliyeti hakkında önceden bilgi sahibi olunabilmektedir.

Sistem üzerinden hareket ve varış noktaları belirlendiği için güzergâh konusunda endişe etmenizde gerek kalmıyor.

Uber sistemindeki şoför ve araç bilgileri ve önceki yolculuklarda verilen puanları görebilirsiniz. Ayrıca yolculuk esnasında konumunuzu anlık olarak takip edebilirsiniz.

Kullanıcıların çoğunluğu Uber şoförlerinin daha bakımlı ve nazik, araçların ise daha lüks ve temiz olduğunu belirtmektedir.

 Kim Haklı?

Tartışmanın en can alıcı ve belki de yanıtlaması en zor sorusu hangi tarafın haklı olduğudur.

Taksiciler, itiraz nedeni olarak Uber uygulamasında kazançların vergilendirilmemesini gösteriyor. Buna karşın Uber yetkilileri, faaliyetlerin bulunduğu ülkelerin düzenlemelerine uygun biçimde yürütüldüğünü ifade ediyor.

Avrupa Adalet Divanı tarafından Uber’in bir ulaştırma hizmeti olduğu yolundaki kararı, Uber’in taşımacılık sektöründeki düzenlemelere tabi olması anlamına geliyor. Buna karşın Uber’in dijital bir uygulama olduğunu belirterek taksilerle aynı düzenlemelere tabi olmak istemediği de iddia ediliyor.

İlgili Bakanlıklardan yapılan açıklamalar, bu soruna neden olan yasal boşlukların tespit edilerek sorunun taraflarını memnun edecek en uygun alternatifle çözüme kavuşturulacağı yönünde.

Sonuç olarak otonom sürüş yeteneğine sahip araçlarla taşımacılık hizmeti sunma hedefinde olan Uber ve benzeri alt yapıları kullanan şirketlerin tamamen yasaklanmasının sağlıklı bir çözüm yöntemi olmadığı hatta fiilen mümkün görünmediği açıktır. Bu rekabet sarmalından taksicilerin kendilerini yenilemiş ve belli çerçevede dönüşümlerini tamamlamış olarak çıkmaları herkesin yararına olacaktır. Zira teknolojinin gelişmesi iş ve hizmet sektöründe birçok alanda zorunlu bir dönüşümü de beraberinde getiriyor.

Yorumlar