IMDB Nedir? IMDB İle Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?

Özellikle vizyona giren filmlerle ilgili internette arama yapıldığında film değerlendirmelerinde karşımıza çıkan IMDb, “Internet Movie Database” ifadesinin kısaltılmış halidir. IMDb nedir sorusu en kısa biçimde bu şekilde cevaplandırılabilir. 1990 yılında kurulan platform, Amazon tarafından 1998 yılında satın alınmıştı.

2017 yılının en iyi filmleri gibi başlıklar hazırlanırken sıralamalarda kullanılan ölçütler arasında çoğu zaman IMDb puanları da yer almaktadır. Şu anda aylık 100 milyondan fazla ziyaretçiyle dünyanın en popüler siteleri arasına yer alan IMDb’nin Android ve IOS versiyonları da kullanıma sunulmuş durumda.

IMDB İle Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
İnternet veri tabanı olarak çevirebileceğimiz IMDb, tüm dünyada vizyona giren filmlerle ilgili bir çok veriyi barındıran bir platform. Web sayfasında filmlerle ilgili, fragmanlar, posterler, senaryo bilgileri, röportajlar gibi birçok veriye ulaşılabiliyor.

Ayrıca filmin yönetmeni ya da oyuncularıyla ilgili bilgilerin yanı sıra bu kişilerin diğer yapımlarına da ulaşılabiliyor.

IMDb, 3,5 milyonun üzerinde film, TV ve eğlence programının yanında film yapımında yer alan 7 milyon kişinin bilgileri de dâhil olmak üzere 185 milyondan fazla veri öğesi barındırmaktadır. Üstelik her hafta binlerce yeni veri eklenmektedir.

Belirtilen içerikler OscarÖdülleri, Altın Küre Ödülleri, BAFTA, Yılın En İyisi, En iyi filmler, 100 En Düşük Oy Alan Film , Box Office, Cannes Film Festivali, Emmy Ödülleri, Aile Eğlence Rehberi, Editörlerin Seçtikleri, Fotoğraf Galerileri gibi onlarca farklı indeks altında yer almaktadır.

IMDb platformunun en işlevsel özelliklerinden bir tanesi filmlerin puanlanması ve kişilerin bu puanlara göre değerlendirme yapma imkânıdır. Bu IMDB nedir sorusunu soranların en sık karşılaştıkları özelliğidir.

IMDB Puanlaması Nasıl Yapılıyor?
Puanlama işlemine kayıtlı kullanıcılar oy vererek katılabilmektedir. Sitede yer alan filmler, televizyon dizileri, bireysel bölümler ve video oyunları hakkında oy kullanılabiliyor. Oylama 1-10 arasında puanlama yapılarak gerçekleştiriliyor. Puanlama sonuçlarının yayınlanması için belli sayıda kullanıcının oylama yapmış olması şartı aranmaktadır.

Ayrıca kullanıcılar yorum yazıları da gönderebilmektedir. Yorum yazıları en az 50 karakter uzunluğunda ve belli kurallara tabi olan metinlerdir. Müstehcenlik veya düşmanlık içeren sözler, telefon numaraları, internet linkleri, reklam gibi içerikler yasaklanmıştır. Yayınlanan yorumlar, telif hakları bakımından IMDb’nin yetki ve tasarrufuna dâhil olmaktadır.

IMDB Ücretli Midir?
IMDb nedir sorusundan sonra en çok merak edilen husus sitenin ücretsiz olup olmadığıdır. IMDb.com sitesine erişim, ticari olmayan kullanım için ücretsizdir. Sitenin ana geliri, mobil uygulamalar ve reklam gelirleridir.

Ancak profesyonel kullanıcılar için sunulan IMDbPro.com, film endüstrisinde çalışan kişilere yönelik olarak sayfalara görüntü yükleme, iletişim bilgilerini görüntüleme ve IMDb’de yer almayan başlıklarda görüntüleme yapma gibi bir takım özellikler sunmaktadır ve ücretlidir.

IMDb Ortakları
İlk çıkış noktası itibarıyla bir hobi olarak kurulan platformun bugün faaliyetlerini sürdürürken içerik anlamında destek aldığı çok sayıda kuruluş bulunmaktadır.

ERC: 1974’ten bu yana faaliyet gösteren Katılımcı İlişkileri şirketidir.

Famous Frames: Bir çok alanda uzmanlaşmış sanatçıları temsil eden bir yetenek ajansıdır.

MPAA: IMDb’de listelenen filmlerin içeriğinin tanımlanmasına yardımcı olmaktadır.

MPTV: Sinema ve Televizyon Arşivi (MPTV), 50’den fazla fotoğrafçının 1 milyondan fazla belgelenmiş görüntüsünü içerir.

WGA: Amerika Yazarlar Birliği

WireImage: Dünya çapında yüksek kaliteli, etkinlik tabanlı görüntü hizmetleri sunar. iki milyondan fazla görüntüden oluşan bir arşive sahiptir.

Yorumlar