Ülke bayrakları ve hikayeleri

Türkiye Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti`nin ulusal bayrağıdır. 1982 Anayasasının 3. maddesine göre, "şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır." Kırmızı rengin tonu Pantone 186 veya RGB (227, 10, 23) olarak tayin edilmiştir. Savaşta şehitlerimizin kanlarından ufak bir göl oluşur. Bu, bayraktaki kırmızıyı temsil eder. Bunun yüzeyine vuran ay ve yıldız yansıması da, bayramığımızdaki ay ve yıldızı temsil eder.

Almanya Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Renklerindeki siyah sarı ve kırmızıyı Napolyon zamanındaki savaşlarda Alman askerlerinin kullandığı üniforma renklerinden alındığı söylenir. Dizayn olarak 1831 yılında ilk olarak düşünülmüş ve ardından 1919 yılında imparatorluktan cumhuriyete geçişte resmi olarak kabul edilmiştir.1949 yılında Doğu ve Batı Almanya ikiye olarak ayrılınca bayraklarda değişiklikler olmuş olmasına rağmen 1990 yılında tekrar ilk orijinal haline dönmüştür

Fransa Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Renklerindeki mavinin özgürlüğü, beyazın eşitliği, kırmızının ise birliği temsil ettiği söylenmekle birlikte orijinal olarak mavi-kırmızının, Paris`in renkleri olduğu ve beyazın da Bourbon Sarayı`nı temsil ettiği belirtilmektedir.

İtalya Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Şu anda kullanılan dikey yeşil beyaz ve kırmızı renkleri ilk olarak Napolyon tasarlamıştır.Yeşil renk, Napolyon`un en sevdiği renkmiş. hatta derler ki, o yillardaki lombarda lejyonu`nun renkleriymis bunlar.. 1796`da bu renkler yatay şeklindeymiş, 1798`de dikey hale getirilmişler, 1814 yilinda Napolyon`un çöküşü ile bu bayrak kullanılmamaya başlanmış olsa da 1861 senesinde yeni krallık ile birlikte tekrar kullanılmaya başlanmış.

Yunanistan Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Mavi rengi, deniz ve gök renginden alıyor.Rüzgarlı bir havada bayraklarına baktıkları zaman Ege Denizi`nin dalgalanmasını hissediyorlarmış.Yat ay 9 çizgiyse, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, Osmanlılar`dan istedikleri 9 isteğe bağlıyorlar. Sol üst köşedeki haç işaretiyse Ortodoks kilisesini ve bu Ortodoks kilisesinin Yunan milleti üzerindeki etkinliğini ifade ediyormuş.

Nepal Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Zemindeki kırmızı, ulusal çiçekleri olan Rhododendron`in rengiymiş bayrağın sınırlarını çizen mavi ise barışı temsil ediyormuş. Üst üçgen içindeki yukarı bakan hilal; tek hükümdar ve sarayı temsil ederken, alt üçgen içindeki 12 köşeli güneş ise Rana hanedanını temsil ediyor.

İspanya Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Bayrakta yatay olarak kullanılmış olan sarı ve kırmızı renkler zamanın Castilya ve Aragon güçlerinin renkleriymiş.1927`de ise bayrak son halini almış.Ortadaki armaysa kraliyet arması olarak belirtiliyor.

Portekiz Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Bayraktaki yeşil rengi Portekiz`in kralı olan Kral Henry`nin sevdiği renkmiş.Kırmızıysa devrim anlamında kullanılmış. İki rengin tam ortasındaki armaysa, altta o zamanın ilkel navigasyon aleti olan "armillery" ve onun üzerinde de geleneksel Portekiz kalkanı varmış.

Arjantin Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Şu andaki açık mavi/beyaz kombinasyonlarını ilk olarak özgürlük hareketinin lideri Manuel Belgrano kullanmış.Rosario Savaşı`nda bu renkler ilk defa görünmüş, denen odur ki, savaş esnasında mavi gökyüzü üzerinde beyaz bulutlar ve pırıl pırıl bir Mayıs güneşi varmış ve bayrağın anlamı oradan geliyormuş.

Afganistan Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Ulusal bayrağı 2002 - 2004 yılı arasında Afganistan`ı yöneten geçici hükûmet tarafından tasarlanmıştır. 1930 - 1973 yılları arasında monarşi ile yönetilen dönemde kullanılan bayrağa oldukça benzeyen bayrağın eski tasarımdan farkı ortada bulunan amblemin üst kısmında bulunan şahadet yazısıdır. Bugün kullanımda olan bayrak 4 Ocak 2004 tarihinde kullanıma girmiştir. Afganistanın eski bayrağı: Üç eşit genişlikte yatay şeritten oluşur. En üstte yeşil, ortada beyaz, altta siyah renkleri olan bayrağın ortasında Afganistan`ın, ortasında mihrabı Mekke`ye dönük bir cami tasviri bulunan klâsik armasıdır.

Brezilya Her bayrağın bir hikayesi, ülkesine kattığı manevi bir değeri var. İşte anlamlarıyla ülke bayrakları. Bayraktaki yeşil fon rengi ülkedeki geniş orman ve topraklarını, ortadaki sarı eşkenar dörtgen; Brezilya`nın büyük altın rezervlerini simgeler.Kürenin ortasından geçen bantta "Ordem e Progresso" yazar. Bunun anlamı huzur ve kalkınmadır.Kürenin içinde bulunan 27 adet beş kollu yıldızlar ise Brezilya`da bulunan 27 federal eyaleti temsil ederler. Ayrıca bu yıldızların dizilişi rastgele değil, astronomik temellere göredir.

Yorumlar