Langırt nedir, nasıl oynanır? Langırt oynama teknikleri, langırt sporu

Pas Teknikleri
Oyuna yeni başlayanlar kendilerinden çok daha iyi oyuncuları gördüklerinde içgüdüsel olarak bu oyuncuların attıkları şutları ve şutlara karşı uygulanacak savunma yaklaşımlarını öğrenmek isterler. Fakat turnuva oyunu seviyesinde oynamak isteyenler için salt şutlar ve defansların öğrenilmesi yeterli olmayacaktır. Diyelim ki sizin durdurulamaz mükemmelikte bir şutunuz rakibinizin ise orta seviyede bir şut tekniği var ve fakat siz topu orta sahanızdan forvetinize aktaramıyorsunız ama rakibiniz bunu yapabiliyor: sonuç bu rakiple oynayacağınız oyunların büyük bir çoğunluğunu kaybetmeniz şeklinde oluşacaktır. Tabi ki iyi bir top kontrolü ve forvet hattından yüksek bir gol oranı olmadan pas atabilmeniz de pek bir işe yaramaz. Demek istediğim forvet hattınızda topu iyi bir şekilde kontrol etmeyi ve yüksek yüzdelerle şut çekmeyi öğrendikten sonra orta sahadan şut çekmeyi bırakıp topu yüksek yüzde ile gol yapabildiğiniz forvet hattınıza aktarabilme konusunda uzmanlaşmalısınız. Aşağıda sizlere yardımcı olmak üzere belli başlı pasları ve birkaç genel bilgiyi sunuyorum.


Pasların Yakalanması Üzerine

Hızlı pasları yakalayabilmek için forvet bebekleriniz öne doğru (ayak kısmı öne baş kısmı geriye doğru) açılandırılmış olmalıdır ve bu açı top kepçelendiği zaman oluşan açı kadar olmalıdır. Bu konumda bebek hızlı toptaki kinetik enerjinin büyük bir bölümünü soğurur. Aksi takdirde hızlı bir pas sizin forvet bebeklerinize çarptıktan sonra geri sekecek ve büyük bir ihtimalle rakip orta sahanın erişim alanına düşecektir.

Daha ileri bir pas yakalama tekniği ise top pasın geldiği bebeğe temas eder etmez bir bilek hareketi ile topun ortaya doğru gönderilmesi şeklindedir. Bu şekilde toptaki kinetik enerji geliş yönünün dikine yani yataya doğru soğurulmuş olmaktadır.

Ayrıca rotun, sapın bitip rot çeliğinin başaldığı noktada, işaret ve baş parmakları ile tutulması da hızlı gelen toplarda bebeklerin ileri doğru hafifçe hareket etmesi ve bu sayede topun enerjisinin emilmesi sonucunu doğuracaktır. Son derece ileri bir teknik olduğunu söylemeliyim (Çevirenin Notu).

Tik Tak Pası

Tik Tak Pası için top rot dikmesinin hafifçe arkasında olmalıdır. Top birinci ve ikinci yakın bebekler arasında iken ikinci bebekten birinci bebeğe BÜTÜNLEŞİK bir BİLEK HAREKETİ ile aktarılır ve birinci bebek kendine gelen topu aniden duvar istikametinden forvete gönderir. Çeşitli varyasyonları denenebilir. Bu pas ile ilgili en önemli nokta: bu pası ya ÇOK HIZLI yapın ya da HİÇ YAPMAYIN.



Bir diğer Tik Tak Pası çeşitlemesi ise şöyle gerçekleştirilebilir. Topu birinci ve ikinci orta saha bebeklerinizin arasında gezdirin. Gezdirme esnasında birinci bebeğinizle topu forvetinize duvardan ya da koridordan göndereceksiniz. Bu pas işe yarar çünkü top iki yakın bebeğiniz arasında gezerken rakibiniz pası ne zaman ve nereden (duvardan mı koridordan mı) vereceğinizi tahmin edemez. Bu pas genç şampiyon Spredeman tarafından uygulanan TİK TAK SERİSİ paslarının temelidir. Pasın nereden atılacağının tahmin edilmezliği bebeklerin topu beklemek yerine gezen topa doğru hareket ettirilebilmesi opsiyonu da hesaba katıldığında iyice somutlaşır.

Atak: Gol Atmak Eğlencelidir
Kimsenin itiraz etmeyeceği üzere herhangi bir oyunda en iyi mevki hücumda oynamaktır ve langırt da bunun bir istisnasını oluşturmaz. Langırt oyununda hücum oyuncunun gücünü, tarzını, zekasını ve fırsatları değerlendirme yeteneğini gösterebileceği mevkidir. Başkaca oyunlarda da olduğu üzere bir atak (forvet) oyuncusunun ne denli fazla hücuma dönük silahı bulunuyorsa rakibini alt etmek için o denli fazla şansı olacaktır.
Birçok oyuncu birden fazla şuta sahip olmaktan keyif alırlar. Birden fazla şutun kaliteli bir şekilde icra edilip edilmediğine bakılmaksızın, denilebilir ki, langırtta atak mevkiinde oynarken çok yönlü olabilmek her zaman daha iyi sonuçlar verecektir. Birden fazla şutu layığı ile çekebilmek rakip kalecinin oyun esnasında vereceği açıkları iyi bir şekilde değerlendirme avantajını sağlayacaktır. Örneğin forvet ana vuruşu olarak tik tak kullanıyorsa ve kaleci de savunmasını ortayı ve uzak köşeyi kapamak üzere ayarladı ise yakın köşe açık kalacaktır. Bu durumda forvet tik tak yerine yakın adamı ile kısa bir çekiç gerçekleştirebilir; bu tarzdan bir hücum yaklaşımı gerçekten de bir çok kaleciyi gafil avlamaktadır. Birden fazla vuruş ile hücum gücünüzü çeşitlendirmek herhangi bir hücum stratejisinin inkar edemeyeceği bir gerçektir.
Forvetin tek bir vuruş kullanması durumunda dahi çok yönlülük bir avantaj olmayı sürdürecektir. Örneğin forvet ana vuruşu olarak yılan vuruşunu kullanıyorsa savunmanın durumuna göre bu vuruşu birden fazla noktaya gönderebilmelidir.


Yılan Vuruşu
Yukarıdaki çizimde yılan vuruşunun savunmayı aşmak üzere kullanılabilecek çok yönlü doğasını görebilirsiniz. Yani ister tek bir vuruş kullanın ister birden fazla şut kullanın, çok yönlü ve derinlikli olabilmek langırt oyununda hücum konumunda oynayabilmenin doğal bir gereği olarak karşınıza çıkacaktır.
Bazı oyuncular birden fazla şutu (vuruşu) son derece iyi icra edebilirler; ama iş kırılma noktasına geldiğinde genellikle en çok güvendikleri tek bir vuruşu kullanırlar. Birçok turnuvada sadece birkaç vuruşun kullanıldığını fark edersiniz. Bunun ana sebepleri ilgili vuruşun yüksek skor yüzdesi ve güvenilirliğidir. Bu yüzde ve güvenilirliğe sahip olmaları dolayısıyla en çok kullanılan vuruşlar yakından çekiç, yılan ve uzaktan çekiç vuruşlarıdır. Bu şutları çekebilen birçok oyuncu genellikle, durum hayat memat ciddiyetini arz ettiğinde, bu şutları şuta güven duyarak kullanabilmektedirler.
Bu bölümde en çok kullanılan hücum silahlarını inceleyeceğiz; yeni, popüler ve oluşmakta olan başkaca şutların varlığından da haberdarız fakat bilinmelidir ki bu bölümde incelenecek şutlar geleneksel bir popülariteye sahiptirler. Odaklanacağımız şutlardan bazıları yüksek skor yüzdeleri ile bağdaşmışlardır. Diğer bazıları ise benim feykli şut olarak adlandırdığım şutlardır. Örneğin duvar şutu ya da kepçe-tik tak-çekiç kombinasyonu gibi feykli şutlar kanımca yüksek skor yüzdeli şutlar değildirler ama gerçekleştirilmeleri de son derece eğlenceli ve estetiktir. Bu bölümde andığımız şutların kaleci mevkiinden (konumundan) ve orta sahadan çekilmeleri üzerinde de duracağız.
Ayrıca, tavsiyelerimi dinlemeden önce uluslararası langırt federasyonu kurallarını (Kurallar) okumanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Yorumlar