İşte üreticilerin 2012 cep telefonu planları!

2011, çift çekirdekli ceplerin yılı oldu. Peki 2012'nin cep telefonları nasıl olacak?

İlk akıllı cep sayabileceğimiz iPhone'un Apple tarafından 2007'de piyasaya sürülmesinden beri bu cihazlar, büyük ilerlemeler kaydettiler. Tek çekirdekli zayıf işlemciler çift çekirdekli oldu, gelişen mobil kameralar bazılarımız için fotoğraf makinesi taşımayı gereksiz hale getirdi. Ekran çözünürlükleri ise insan gözünün pikselleri ayırt edebileceği seviyeyi geçti ve adeta aldı başını gidiyor.

Ancak tüm bunlar, cep telefonlarında yapılacak yeniliğin kalmadığı anlamına gelmiyor. Aslında bir bakıma her şey yeni başlıyor. Peki 2012'de akıllı cepler nasıl olacak, neye benzeyecekler? İşte üreticilerin 2012 cep planları:

Dört çekirdekli cepler gelecek

2011, çift çekirdekli ceplerin yılı oldu. 2012'de ise dört çekirdek, cep telefonlarına girecek. Nvidia'nın Tegra 3 işlemcisinin, bu sene ortaya çıkan çift çekirdekli Tegra 2'den 5 kat daha hızlı olduğu söyleniyor. Qualcomm ise 2.5GHz hızlarında Snapdragon işlemciler sunmayı planlıyor.

Yakın Alan İletişimi (NFC) geliyor

Telefonunuzla ödeme yapmanıza izin veren NFC, 2012'de artık kullanıma geçebilir. Kredi kartlarını 2012'de ortadan kaldırmayacak olsa da birçok satıcının NFC ödemeyi kabul etmesi bekleniyor.

720p HD çözünürlük standart olacak

Samsung Galaxy Nexus ve HTC Rezound, 1280x720 ekranlara sahip ilk cepler arasında. 720p çözünürlük, önümüzdeki senenin uç nokta ceplerinde standart halini alacak.

LTE teknolojisi

3G ağlarının hızını önemli ölçüde artıran 4G LTE, 2012 içerisinde uç nokta ceplerde standart halini alabilir.

Sesli denetim

iPhone 4S'deki Siri'nin ardından Google ve Microsoft'un da kendi platformlarında daha fazla sesli denetim sunmaya çalıştığı bir gerçek.

Artırılmış gerçeklik

IDC'den Ramon T. Lamas, artırılmış gerçekliğin Google Goggles gibi uygulamalara kısıtlı kalmayacağını ve hergün kullanılan bir işlev halini alacağını söylüyor.

Pillerde büyük bir sıçrama yok

İşlem gücünde, ekranda ve veri hızında önemli geliştirmeler sağlansa da pil ömründe küçük geliştirmeler bekleniyor. Önemli sıçrayışlar sağlayacak teknolojiler, henüz laboratuvar aşamasında olduğundan pil ömrü şimdilik iyi bir optimizasyona dayanıyor.

Yorumlar