Doğalgaz Faturanızı Düşürün!

Hava sıcaklığının düştüğü bu dönemde doğalgaz kullanımı artıyor. Yakıt kullanımı alınacak önlemlerle azaltılabilir.

Konutlarda iç sıcaklığın 20 derecede tutulması doğalgaz tüketimini azaltır, her bir derecelik iç sıcaklık artışında yüzde 5 civarında fazladan enerji sarfiyatı olur.

Binaların, tavan, çatı, pencere, duvar, zemin ve döşemeleri, merdivenler, kapı gibi bölümlerinde oluşan ısı kayıplarını alınacak önlemlerle azaltabilirsiniz.

Çatıdan kaçan ısı miktarı yüzde 7, dış duvardan kaçan yüzde 30, pencerelerde oluşan kayıp yüzde 40, kapı ve havalandırmalardan kaçan ısı yüzde 17, döşeme ve tabanda oluşan ısı kayıpları ise 6'ya kadar ulaşıyor.

Isı yalıtım önlemleri, binanın toplam inşaat maliyetinin en fazla yüzde 3'ünü tutmasına karşılık, yıllık yakıt tüketimlerinde yüzde 50'ye varan tasarruf sağlayarak bütçeye önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Binalardaki tedbirlerin yanı sıra bireysel olarak evlerde alınacak önlemlerle de doğalgazda tasarruf sağlanabilir. İşte o tedbirler...

-Kapı ve pencere kenarlarındaki boşlukların izole edilmesi.

-Isıtıcı cihazların bakımlarını düzenli olarak yaptırıp, filtrelerini düzenli temizlemek.

-Evlerde bulunan radyatörlerin önüne ve üzerine eşya koymamak, radyatörlerin arkasına ısı levhaları yerleştirmek ve kombiyi soğuk günlerde 20 derecede kullanmak.

-Güney cephesindeki pencerelerden güneş ışığının girişini sağlamak ve evin havalandırılması işini gündüzleri yapmak.

-Baca çekişi iyi olmayan eskimiş bacaların, standarda uygun paslanmaz çelik bacalarla değiştirilmesi ve yıllık baca temizliğinin yapılması...

Yorumlar