Yüzme Nasıl Öğrenilir ? Nasıl Yüzebilirim ? Yüzme Dersleri .

Yüzme bilmeyen kişiler genellikle suda hep batacağını sanırlar. Ancak normal bir insanın suda batma gibi bir şansı neredeyse yoktur. Bunun nedeni ise; ciğerlerde, iç organlarımızda, yemek borusunda, burun ve genzimiz arasında bulunan hava bizi suda batırmaz. Yüzmeye yeni başlayan kişilerdeki en büyük sorun şudur;
Su üzerindeyken nasıl nefes alıp verebilirim ?
Normal şartlarda su üzerinde hiçbir hareket yapmadan bile durabilirsiniz (Elbette ki paniklemediğiniz ve çırpınmadığınız sürece). Vücut hava ile doluyken batma olasılığımız yoktur. Şayet batmak istiyorsak vücudumuzdaki havayı tamamen boşaltmamız gerekir.
Yüzme bilmeyenler ve yüzmeye yeni başlayanlardaki en büyük sorun elbette su da batma korkusudur. Aslında kişi batmıyor, korku, panik, heyecan gibi nedenler kişinin su üzerinde durmasına engel oluyor. Yüzme kurslarına başladığımız ilk günde antrenörünüz size ilk söylediği şey “Su üzerinde rahat olmalısın.” olacaktır. Sudaki batma korkusunu yenmek ve su yüzeyinde durmaya başarabilmek için bu korkuyu üzerimizden atmalıyız. Bunun yolu da, düzenli olarak haftada en az 2 ya da 3 kez antrenmanlara devam etmek ve sudaki batma korkusunu, suya alışarak üzerimizden atmak olacaktır. Normal şartlarda yüzme bilmeyen bir kişi 12-16 saat arasında suya adapte olup, su yüzeyinde durmayı başarabilir ve hatta kısa mesafelerde de olsa yüzmeyi öğrenebilir.
- Önce Suda kalmayı öğrenin. (Ayak hareketleri ve kol hareketleri ile)
- Bol bol suya dalın çıkın. (Su da 20-30 saniye kalın)
- Sırtüstü su üstünde yatmayı öğrenin.
- Sonra köpekleme yüzmeyi yavaş yavaş kavrayınız.
- Kulaç atmaya başlayın ve yavaş kulaçlarla yüzün.
- Kulaçları hızlandırın ve 50 metreyi 1 kerede yüzmeyi deneyiniz.
- Diğer stilleride kulaç stilini tam öğrenince yavaş yavaş öğrenirsiniz.
Ve ya..
- Boyunu aşmayan fakat bel hizasından da derin, geniş bir havuz, ya da denizde kıyıya yakın bir yer bulunur.
- Sırtüstü kelebek stilinde 1 saat yüzülür.
- ikinci saatte yine aynı stille yüzülür ancak bu kez her 3-4 dakikada bir sırtüstü olarak suda dinlenilir. dinlenme sonunda yatay eksende bir tur atılır (yatayda bir tam tur)
- Son saatten önce yarım saat su dışında dinlenilir.
- Son saatte daha derin bir bölgede aynı yöntemle yüzülür.
- Bu uygulamanın sonunda su korkunu yenmiş olacaksın. yetmezse 3 saatlik bir tur daha gidebilirsin. özgüven kazanıldıktan sonra normal yüzebilecek ve buna sen de şaşıracaksın.
Tabii ki bu antremanları tek başınıza, yalnızken yapmayınız, etrafınızda destek olabilecek, yüzme bilen insanlar olsun.

Yorumlar