Takım elbise seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Birçok erkek için kâbus gibidir giyim alışverişine çıkmak... Ancak ne alacağını, kendisine neyin yakışacağını bilirse hem giyinmek daha zevkli hale gelir hem de alışveriş keyfe dönüşür

Bu hafta James Bond serisinin son filmi gösterimde. James Bond denilince akla gelen ilk özelliklerinden biri de onun şıklığıdır. Özel dikim ceket-pantolon takımlarıysa onun vazgeçilmezidir. Birçok erkeğin belki de esin kaynağıdır onun tarzı. Hem James Bond’un hatırlattığı giyim stili hem de erkek okurlardan gelen, “Bize de stil tüyoları verin” elektronik postaları nedeniyle bu hafta kadın giyimi yerine erkeklere yer verdik. Birçok erkek için giysi alışverişine çıkmak kabus gibidir. Hatta fobi haline getirenler bile vardır. Mağazaya girdiler mi, gördükleri ilk şeyi alıp adeta kaçmak isterler. Herhalde bu yüzden, dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre bir mağazada denedikleri ürünü satın alan erkeklerin oranı yüzde 65’miş. (Bu oran kadınlarda ise sadece yüzde 25!)

Öncelikle bu yıl erkek giyiminde takım elbiselerin önemi arttı. Bununla birlikte statü simgesi paltolar da yükselişe geçti. Peki takım elbiseleri nasıl seçmek gerekiyor? Ne tarz gömlek giyilmeli? Nasıl ayakkabı seçilmeli? İlk randevuda iyi bir etki bırakmak için nasıl giyinmeli? İşte birkaç ipucu...

Paltoda önemli olan detaylardır

Son birkaç yıldır erkeklerde genç çocukları gibi giyinme trendi vardı. Olgun gösteren her şey hemen hemen bir kenara bırakılmıştı. Bu yüzden erkek giyiminin önemli sembollerinden paltoya da dönüp bakılmıyordu gençler arasında... Ancak modacılar paltonun gücünü yeniden keşfettiler ve yükselişe geçirdiler. Geçen yıl Chelsea futbol takımının teknik direktörü Jose Mourinho’nun neredeyse sırtından çıkarmadığı Armani kaşmir paltosunu hatırlayın...

Paltolar, güçlü bir semboldür. Bir erkeğe güven veren paltolar, onun giyimine özen gösterdiğinin de belirtisidir. Çok pahalı gelebilir belki ama 3 kazak almak yerine kaliteli bir palto almak daha akıllıca bir yatırımdır.

İster tek sıra düğmeli, ister kruvaze kesimli olsun, bir paltoda önemli olan detaylardır. Ceplerinin kesimi, kemeri, düğmeleri, sırtındaki kapalı yırtmacı, kollarının kesimi onun kendisini göstermesini sağlayan detaylardır. Bir palto alırken bu detayların hoşunuza gidip gitmediğine bakın.

Klasik kesimlerin dönüşünün yanı sıra bu yılın palto trendlerinden biri de askeri görünümlüler. Apoletler, pirinç-düğmeler bu tarzların en görünen özellikleri. Bunun yanı sıra kalça altında biten paltolar ile trençkotlar da popülaritelerini koruyor. Bu arada kadın giyiminde olduğu gibi erkeklerde de bu yıl bir parka olayı var. Hem ceket takımlarla hem de spor kıyafetlerin üzerine giyilebilen parkalar, paltolara rakip olarak karşımıza çıkıyor. Bol kesimli ve hacimli giyinmekten hoşlananlar için iyi bir alternatif olabilir.

Gündelik rahat giyim için

Takım elbise:

Fitilli kadife kumaşlı bir ceket pantolonla rahat, resmi olmayan bir etki yaratabilirsiniz.

Gömlek:

Yumuşak dokulu, yakaları çok sert olmayan bir gömlek tercih edin. Hatta üstten ilk iki düğmeyi iliklemeyin. Kravatı boş verin.

Kazak-süveter:

İnce dokunmuş yünlü kazakları seçin. Çünkü ceketlerin altında daha kibar dururlar. Gömlek yakalarını dışarı çıkarabileceğiniz V yaka olanlar, yuvarlak yakalılara göre daha kullanışlıdır. Boyunu da iyi ayarlamak lazım. Kemerinizi biraz gösterebilirsiniz.

Gece davetleri ve önemli toplantılar

Takım elbise:

Koyu lacivert, koyu füme ve siyah gibi renkleri seçebilirsiniz. Son bir-iki yıldır siyah olanlar çok gözde. İki düğmelileri özellikle. Böyle bir takım elbiseyi ofiste önemli bir toplantının olduğu günlerin yanı sıra gece davetlerinde de giyebilirsiniz.
Gömlek:

Beyaz olmalı. Yakaları kesinlikle sert olmalı. Uzun yakalılar daha modern bir görünüm veriyor.

Kravat:

1950’lerin incecik kravatları yine çok popüler. Siyah bir takımla siyah ince kravatlar çok modern duruyor. Böyle bir takımın içinde kravatın deseninden çok dokusunun, kumaşının ön plana çıkması gerektiğini unutmayın.

Farklılık isteyenlere

Takım elbise:

Vücudunuz uygunsa, yani uzun boylu ve inceyseniz, dar kesimli ceket-pantolon takımları deneyin. İki düğmeli olanlar en zarifleri. “En farklı ben olmak istiyorum” diyorsanız, kendinden desenli kumaşlardan dikilmiş olan dar kesimlileri tercih edebilirsiniz.

Gömlek:

Beyaz, İtalyan kesimli yakalılar en ideali olur.

Kravat:

En dar kesimli olanlardan takın. Çünkü böyle dar kesimli bir takıma geniş kesimli olanlar asla yakışmaz. Sımsıkı da bir düğüm atın...

8 dakika

Bir kadın, kız arkadaşıyla girdiği
bir mağazada ortalama 8 dakika harcarken, aynı mağazaya erkek arkadaşıyla girdiğinde
bu süre yarı yarıya azalıyor.

Ofiste en şık olmak için

Takım elbise:

Zevkinize göre, düz ya da çizgili bir takım seçebilirsiniz. Çizgili takımlar bel kısmından vücudunuza oturursa daha modern görünür.

Gömlek:

Çizgili takımlarla çizgili gömlekleri giyebilirsiniz. Ama birbirlerinin renk ve desenlerini kapatmamasına özen gösterin. Kol düğmeli bir gömlek seçtiyseniz, ceketin içinden biraz görünmesine izin verin.

Kravat:

Çizgili bir takım ya da gömlek seçtiyseniz, kravatı mümkün olduğunca basit ve düz seçin. Desenlerden kaçının. Bırakın takımınız konuşsun...

Resmi görüşmeler için

Takım elbise:

Resmi görüşme ve toplantılar için kruvaze ceketler idealdir. Bu tarzların ancak düğmeleri ilikli durduğunda şıklığı ortaya çıkardığını aklınızdan çıkarmayın. Şunu da hatırlatmakta yarar var, günümüzün kruvaze ceketleri 80’lerdeki gibi bol durmuyor. Göğüs ve bel bölümü üzerinize oturmalı. Gri, koyu lacivert renklerde kullanabilirsiniz.

Gömlek:

Mavi tonlu ya da beyaz renkli, klasik kesimli bir yakaya sahip gömlek idealdir.

Kravat:

Bu tarz kruvaze ceketlerle, geniş kravatlar daha iyi gidiyor. Gideceğiniz yere göre, kravatla, canlı renkli bir kravatla kontrast yaratabilirsiniz.

İlk buluşmaya hazır mısınız?

Son yıllarda erkeklerde “üniforma” haline gelen bir stil var. Vücuda oturan bir ceket, içine spor bir gömlek, altına jean ya da kanvas pantolon ile spor ayakkabı veya makosen ayakkabılar... Bir eksik iki fazla hemen herkeste benzer bir tarz var. Peki ilk buluşmada bu kervana katılmayıp unutulmaz ama bir o kadar da “Sanki her zamanki gibi basit giyinmiş” olmaya ne dersiniz? İşte birkaç ipucu:

- Çarpıcı ama bağırmayan bir gömlek seçin. Üzerine V yaka ince dokulu bir kazak alın.

- Pantolon olarak jean tercih edebileceğiniz gibi iyi kesimli ve kaliteli bir yün pantolon da şıklık yaratır.

- Ayakkabı olarak da iyi tasarlanmış kahve ya da taba tonlarında spor tarzlardan tercih edin.

- Bu arada İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar, erkekler hakkında yargıya varmak için ayakkabılara bakıyormuş. O yüzden ayakkabı konusunda biraz dikkatli olmakta yarar var. Her şeyden önce ucuz görünümlü ve tasarımdan yoksun ayakkabılara para vermeyin.

Yorumlar