Araç muayenesi için gerekli belgeler nelerdir?


Aracınızın muayene işleminin başlatılabilmesi için aşağıda adı geçen belgelerin eksiksiz olarak yanınıda bulundurulması gerekmektedir. Aksi halde aracınızın muayene işlemi başlatılmayacaktır.
Tüm araçlar için;

  • Ruhsat (TrafikTescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) :Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır. Ruhsatınızın içinde “muayene onayı” alanı bulunmuyor ise, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı odalardan EK-1 belgesi (Trafik Tescil müracaat ve işlem formu) almanız, araç bilgilerinin üzerinde eksiksiz olarak doldurmanız ve muayeneye gelirken bu belgeyi de getirmeniz gerekmektedir. Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noter tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noter tarafından verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.
  • Trafik Sigortası: Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesi kontrol edin. Tarihi geçmiş sigortaların yenilenmesi ve sonrasında muayeneye gelinmesi önemlidir. Tarihi geçmemiş mali sorumluluk akit belgesi olarak adlandırılan "Trafik Sigortası" insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu bir belgedir. İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken aracın sigortasına dahildir ve bu nedenle kendilerinden ekstra bir akit belgesi talep edilemez. Poliçenin geçerliliği istasyonda yapılan gerçek zamanlı sorgulama ile kontrol edilmekte, sorgu sonucu olumsuz çıkması halinde araç muayeneye kabul edilmemektedir.

  • Vergi Borcu sorgulaması:  TÜVTURK istasyonlarında, motorlu taşıt vergisine tabi olmayan resmi araçlar, traktörler ve römorklar da dahil olmak üzere tüm motorlu ve motorsuz araçların gerçek zamanlı borç sorgulaması yapılmaktadır. Vergi borcu, trafik para cezası ve OGS kaçak geçiş cezası çıkmaması durumunda muayene işlemleriniz başlatılmaktadır. İstasyonda yapılan sorgulamada aracınıza ait vergi borcu, trafik ve OGS geçiş cezası çıkması halinde muayene işlemleriniz başlatılmaz;

    • Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi websitesi www.gib.gov.tr adresinden,
    • Gerçek zamanlı çalışan en yakın vergi dairesinden ödeme ve borç kontrollerinizi yaparak muayeneye gelebilirsiniz.
    • Gerçek zamanlı çalışmayan vergi dairelerine bağlı borç görünme durumları ile diğer borçlu durumlar için “Fenni Muayene İzin Belgesi” talep edilecektir.
Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren Ağır Kusur olarak değişmiştir. Bu nedenle muayeneye gelmeden önce egzoz gazı emisyon geçerlilik tarihini kontrol ediniz. Bu hizmet TÜVTURK istasyonlarından da alınabilir. Egzoz gazı emisyon ölçüm hizmeti verilen istasyonlarımız için lütfen tıklayınız

    • Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ise bu konudaki esaslara uyunuz. Detaylar için lütfen tıklayınız.
    • T.C Kimlik no'sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda getiriniz.
LPG veya CNG takılı araçlar için yukarıdaki belgelere ek olarak:
  • Gaz Sızdırmazlık Raporu: LPG veya CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı, "Gaz Sızdırmalık Raporu" yerine kullanılamaz. Gaz Sızdırmazlık Raporunun geçerlilik süresi 1 aydır.     
Üzerinde tadilat yapılan ve tadilat sonrası özel muayenesi yapılacak araçlar için yukarıdaki belgelere ek olarak:
  • Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları
  • Şöförler Cemiyetin'den alınan EK-1 Belgesi
  • LPG veya CNG takılı araçtaki diğer tadilatlar ya da yeni taktırılmış LPG veya CNG'nin ruhsata işlenmesine yönelik yapılan tadilat sonrası muayenesi için Montaj Tespit ve Gaz Sızdırmazlık Raporu
Önemli Not: Yukarıda belirtilen tüm belgelerin asılları getirilmelidir. 

Yorumlar