Görme Engelli veya Az Görenler İçin Teknolojiler

Görme engelli veya görme problemi olan bireyler hayatta birçok zorlukla karşılaşırlar. Çeşitli teknoloji araçlar bu zorlukların üstesinden gelinmesi için bireylere yardımcı olması için tasarlanmıştır. Özellikle okul hayatında zorlanan görme problemi olan veya görme engeli olan bireyler bu teknolojilerden yeterince faydalandırılmalıdır. Sizlere Görme engelli veya görme problemi olan bireyler için tasarlanmış çeşitli teknolojileri tanıtmat istiyorum.

Altınokta Klavyeli Braille Monitörler

Sektörün lideri Freedom Scientific firmasının Focus Modelleri  görmeyenlere yeni bir ufuk açmıştır. Benzeri bulunmayan bu modellerde iki özellik birden bulmak mümkündür. Altınokta klavyesi ile hem Windows komutları verilebilir ve hem de yine bu klavyeyi kullanarak yazı yazmak mümkün. Bunun yanında Kabartma ekranı sayesinde de görmeyenler bilgisayarda bulunan her türlü yazıyı kabartma olarak elleriyle okuyabilirler.
Görmeyenler için  vazgeçilmez bir ürün konumunda bulunan Focus Bilgisayar ekranındaki yazıları Braille alfabe olarak kullanıcıya gösterir ve görmeyen eliyle dokunarak okur.  Bunun yanında üzerinde bulunan Altınokta Klavyesi ile Windows komutlarını verebilirken aynı zamanda da klavye olarak yazılarını yazabilir. Son teknoloji ürünüdür. Sistem, ekran okuma programıyla uyumlu olarak çalışarak, sesle dinlenen yazıların aynı anda kabartma olarak elinin altından geçmesini sağlar.
Bu cihaz sayesinde görmeyenler bilgisayar ve buna bağlı işlerinde bilgi kaçağı olmaksızın tam donanımlı olurlar. Yine bu cihaz sayesinde görmeyenler hem duyarak hem de dokunarak bilgiye ulaşırlar ki bu da özellikle yazılışlarıyla okunuşları farklı olan yabancı sitelerde dikte sorunu yaşamamaları için oldukça önemlidir.
USB ile direk bilgisayara bağlanır.   40 karakterli ve 80 karakterli olmak üzere Focus Pro 40  ve Focus  Pro 80 olarak iki ürün mevcuttur.
Voice Stick
 Görme engelliler için hazırlanan cihaz taranan kitabı veya herhangi bir yazılı materyali direk sese çevirerek rahtalıkla dinlenebilmesine olanak sağlıyor.
Topaz Modelleri
 16 adımda 78  kata kadar büyütme yapabilen ve 25 farklı renk tonu imkanı veren bu cihaz az görenler teknolojisi alanında gelişmeye örnek olmuştur. CCTV az görenlere kitap gazete gibi basılı dökümanları  okumalarını, bulmaca çözebilmesini, çek vb. gibi yazılı işleri yapabilmesini, resim vb. gibi hobilerini yapabilmesini kendi görme kabiliyetine uygun olarak ayarlayarak yapabilmesini sağlar. Cihazda  taban siyah yazı beyaz gibi çok farklı kontrast ayarları mevcuttur. Opsiyonel olarak kamera ve bilgisayar bağlantısı yapılabilmektedir. Kamera ile uzak görüntüyü getirebilir.
Opal Elde Taşınabilir Büyüteç
 Elde taşınabilen bu cihazda çok değişik renk tonları, kontrast ayarları ve büyütme seçenekleri mevcuttur.Elde taşınabilen bu cihazı TV’ye bağladığınızda görüntüyü TV üstünden de alabilirsiniz.

Yorumlar